Geen extra rebussen of geschiedenis

The Da Vinci Code Regie: Ron Howard. Met: Tom Hanks, Audrey Tautou, Jean Reno, Ian McKelen, Paul Bettany. Uitgebracht door Sony Pictures. **

The Da Vinci Code

Regie: Ron Howard. Met: Tom Hanks, Audrey Tautou, Jean Reno, Ian McKelen, Paul Bettany. Uitgebracht door Sony Pictures.

De dvd van The Da Vinci Code is van een superieure arrogantie. Je krijgt een schijfje zonder enige extra van betekenis Ja, haha, een paar trailers van andere films staan erop.

Nee, geen rebussen, schilderijen of documentaires over Jezus en Maria Magdalena op deze dvd. We moeten het met de film van Ron Howard doen. Dat wil zeggen, in de normale versie, want er zijn natuurlijk ook luxe edities, in quasi fluwelen doos, met daarop wel weer een soort director’s cut – wat een gedevalueerd begrip is – die 25 minuten langer duurt en twee uur achter de schermen materiaal bevat.

Wat maakt het uit? The Da Vinci Code blijft een merkwaardig vlakke film, misschien vooral door de afwezigheid van enige spanning tussen de hoofdrolspelers Tom Hanks (als de geleerde Robert Langdon) en Audrey Tautou (als de slimme Sophie Neveu). Het helpt ook niet dat de regisseur voortdurend schakelt van razendsnelle actie (achtervolging in een Smart) naar statische uitleg bij alweer het volgende raadsel.

Maar goed, miljoenen en miljoenen fans can’t be wrong. De film zal op dvd ongetwijfeld even hard verkocht worden als het boek en zonder de drang alles met aandacht te willen zien en met de mogelijkheid nog eens terug te bladeren naar die ene, over het hoofd geziene aanwijzing, is de dvd misschien een betere aanschaf dan het bioscoopkaartje destijds.

Bas Blokker