Foodlog, geen babbelblog

Het gaat niet over koken, over hoe lekker de hachee gisterenavond was en wat te doen met een kilo overjarige winterwortel. Van dat soort babbelblogs zijn er al genoeg, vindt Dick Veerman, een van de initiatiefnemers van Foodlog. Waar het wel over gaat? Achtergronden over eten en drinken, hoe het in je mond belandt en wat het doet in je lijf. Dick maakt zich ernstige zorgen over de toekomst van ons voedsel. „De ontwikkelingen in de voedingsindustrie gaan razendsnel en de grote bedrijven hebben zo goed als vrij spel. Dat komt mede omdat er in de pers nauwelijks aandacht voor is. Wij vinden dat de consument recht heeft op informatie en daarom schrijven wij er wél over.”

Het werkt. Zo schreven Dick en zijn blogmaat Marco Dercksen een aantal kritische postings over Becel pro.aktiv. Andere bloggers namen het onderwerp over en uiteindelijk pikte ook de reguliere pers het op. Unilever was niet blij, uiteraard. Er ontstond zelfs een discussie over blog-ethiek (mag iedereen met een meninkje een weblog starten?) en Dick c.s. hielden er de geuzennaam ‘klotebloggers’ aan over.

Dit soort affaires sterkt de foodloggers alleen maar in hun missie. Dagelijks, soms wel drie keer per dag, verschijnen er nieuwe berichten op www.foodlog.nl. Een greep uit de onderwerpen van afgelopen week: het halal-vlees van Albert Heijn, foodmiles ofwel hoeveel kilometer reist voedsel van productie tot op je bord, overbevissing en de nieuwe eco-consument.

Tussen al dit leesvoer af en toe ook wat lichtere kost, zoals een frikandelleneetwedstrijd in Groesbeek. En wie goed zoekt vindt zelfs een paar recepten. Daar zit dan wel altijd een verhaal aan vast. Zoals over de flesjes Knorr Vie die Dick testte, in het kader van een themaproeverij ‘Hoe eten we over 10 jaar?’ Er bleef een voorraadje over en hij besloot eens te kijken wat er gebeurde als hij ze elke dag zou nemen. Het begon smalend: ‘Ik aan de kant-en-klare functional foods?’ Maar hij moest toegeven dat hij ervan oppepte én dat het wel een heel makkelijke manier was om aan zijn ADH groente en fruit te komen. Misschien iets te gemakkelijk? Toen de Vie op was begon Dick in elk geval te experimenteren in zijn blender en hij maakt nu dagelijks zijn eigen levenselixers.

Voor ca. 4 grote glazen:

2 sinaasappels, geschild en in partjes

1 kiwi, geschild en in vieren

½ papaya, geschild, zonder zaadjes

1 dikke schijf verse ananas

1 appel, zonder klokhuis, in partjes

1 banaan, geschild, in stukken

enkele roosjes broccoli (rauw)

een paar takjes koriander

4 eetlepels (Griekse) yoghurt

6 eetlepels melk

Doe alle fruit en groente bij elkaar in de blender. Laat het mes draaien, eerst rustig, dan snel. Voeg de yoghurt en melk toe en laat de blender nog zo’n 20 seconden draaien.

Wat is jouw favoriete kookblog en waarom? Praat mee op www.nrc.nl/kokenetc