Europese Commissie verdeeld over verder overleg met Turkije

BRUSSEL. Leden van de Europese Commissie denken verdeeld over de mate waarin de toetreding van Turkije tot de Europese Unie moet worden afgeremd. Sommige commissarissen willen volledig op de rem trappen, anderen willen slechts een deel van de onderwerpen opschorten.

Bronnen in Brussel bevestigen een bericht daarover gisteren in de Financial Times. De Europese Commissie biedt de EU-landen morgen een rapport aan over de voortgang van de toetredingsgesprekken met Turkije. Geschilpunt is dat Turkije blijft weigeren schepen en vliegtuigen toe te laten uit het EU-land Cyprus. Veel commissarissen adviseren daarom als straf de onderhandelingen gedeeltelijk te stoppen. Enkele commissarissen zouden een volledige stop op de gesprekken bepleiten.

Commissaris Olli Rehn reageerde gisteren in een verklaring overigens zeer positief op de aankondiging van de Turkse premier Erdogan dat zijn land bereid is een omstreden wetsartikel over de belediging van de Turkse identiteit te schrappen. Rehn sprak van een welkom initiatief, waaruit zou blijken dat Erdogan de Turkse wetgeving op het gebied van vrijheid van meningsuiting in overeenstemming wil brengen met Europese normen.