Een gewone straatveger

De Spaanse schrijfster Elvira Lindo schreef met Een woord van jou (Sirene, € 19,95) een hedendaagse roman over een straatveger. ‘Een straatveegster is misschien niet de opwindendste hoofdpersoon die een romancier zich denken kan. Toch heeft Lindo een vermakelijk, intrigerend en tenslotte aangrijpend portret weten te maken van de in alle opzichten middelmatige Rosario, in dienst bij de Madrileense gemeentereiniging’, meent Ger Groot. ‘Er gebeurt in dit kabbelende leven weinig schokkends en juist daarom valt op hoe levensecht Lindo haar hoofdpersoon gestalte heeft weten te geven. Met weinig middelen maakt zij Rosario tot een personage waarvan zelfs de kleinste besognes steeds boeiender worden en waarvan het karakter zich steeds meer verdiept. Met Een woord van jou heeft Lindo bewezen op volstrekt ondramatische wijze een alledaags personage de kracht te kunnen geven van een literaire heldin zonder enig beroep op sentiment, goedkope mystiek of een link uitgespeelde ‘herkenbaarheid’. Met deze roman heeft zij haar plaats verdiend temidden van de Spaanse schrijvers die er momenteel toe doen’.