Duurzame hypotheektrend

Duurzaam beleggen is de laatste jaren populair. Maar is de hypotheek wel duurzaam?

Banken bieden hypotheken aan die inspringen op de trend van duurzaamheid.

Stroom, kleding, voedsel, meubels, je kunt het zo gek niet bedenken of er is een groene of duurzame variant. Die maatschappelijke trend is overgeslagen naar de financiële wereld.

Verantwoord beleggen is hotter dan ooit. Volgens de Vereniging van Duurzame Beleggers stopten Nederlanders in 2005 bijna 3 miljard euro in duurzame beleggingsfondsen, een groei van 30 procent ten opzichte van een jaar eerder. Ook duurzame banken als ASN en Triodos zien een forse toename in hun klantenbestand; ASN vorig jaar zelfs met 60 procent.

De onstuimige groei is voor SNS Bank, de moeder van ASN, reden een duurzame hypotheek te introduceren. „Het aflossingsdeel van de hypotheek wordt belegd in vijf duurzame fondsen van ASN, waaronder het milieu & waterfonds”, zegt Arie Koornneef, hoofd marketing. „Om een indruk te krijgen: dit beleggingsfonds belegt voor de helft in bedrijven die zich bezighouden met schoon drinkwater, voor 30 procent in duurzame energie en 20 procent in recycling.”

Daarmee illustreert hij de essentie van een duurzame hypotheek. Bij het afsluiten van een reguliere hypotheek kijkt het leeuwendeel van de potentiële huizenkopers alleen naar de rente en de netto maandlasten. Dat hun geld wellicht belegd wordt in ondernemingen die actief zijn in de wapenindustrie of gebruikmaken van kinderarbeid, weten beleggers vaak niet, of ze staan er niet bij stil.

Met het groeiende bewustzijn onder consumenten lijkt de markt rijp voor een duurzame variant: naast SNS komt ook de Triodos Bank begin volgend jaar met een duurzame hypotheek. Een rein geweten is mooi, maar de perceptie van veel mensen is nog altijd dat alles met het predikaat duurzaam of biologisch ook duurder is en minder rendement oplevert.

De SNS Bank en Triodos Bank bestrijden de vooroordelen. Volgens de SNS Bank komt iemand die een hypotheek afsluit van 300.000 euro met een looptijd van 30 jaar en met tien jaar vaste rente van 4,4 procent, bij de duurzame variant op lagere maandlasten uit dan bij een vergelijkbare niet-duurzame hypotheek.

„In beide gevallen betaalt de klant hetzelfde rentepercentage, maar de SNS Budget Hypotheek met duurzame ASN fondsen leidt tot lagere maandlasten door de lagere transactie- en beheerkosten van die fondsen”, licht Koornneef toe. „Hierdoor valt de inleg voor het beleggingsdepot lager uit.”

De nieuwe duurzame hypotheek van Triodos Bank, met de werktitel ‘klimaathypotheek’, zal straks tegen concurrerende tarieven in de markt worden gezet. „Maar we zullen geen prijsvechter worden”, zegt Matthijs Bierman, directeur Nederland.

Bovendien kunnen de resultaten van de duurzame beleggingen die Triodos voor de hypotheek gebruikt zich prima meten met niet-duurzame beleggingen, meent Bierman, waarbij hij verwijst naar de hoge scores die Triodos’ duurzame fondsen halen bij keurmeesters als Morningstar.

De duurzame hypotheek van Triodos Bank gaat verder dan die van de SNS Bank. „In onze klimaathypotheek komt een extra beloningselement in de vorm van een rentekorting voor mensen die hun woning verduurzamen”, aldus Bierman. „Bijvoorbeeld door maatregelen om het energieverbruik te verminderen. Wij adviseren klanten zonodig over de mogelijkheden.”

Potentiële huizenkopers kunnen, behalve bij bovengenoemde banken, ook zelf een duurzame hypotheek samenstellen. Het traject is dan ingewikkelder, want je moet zelf, of met hulp van een intermediair als de Groene Hypotheekadviseurs, uitzoeken waar je precies in wilt beleggen en welke fondsen duurzaam zijn.

Dat is lastig, omdat bij veel ‘duurzame’ beleggingsfondsen vaak moeilijk te achterhalen is hoe verantwoord ze werkelijk zijn.

    • Annemieke Diekman