Duurzame hypotheek niet per se duurder

Duurzaam beleggen is populair. Maar huizenkopers vragen zich zelden af of hun hypotheek wel duurzaam is. Banken springen in op de trend van duurzaamheid.

Stroom, kleding, voedsel, meubels, je kunt het zo gek niet bedenken of er is een groene of duurzame variant. Die maatschappelijke trend is ook overgeslagen naar de financiële wereld. Verantwoord beleggen is populairder dan ooit. Volgens de Vereniging van Duurzame Beleggers stopten Nederlanders in 2005 bijna 3 miljard euro in duurzame beleggingsfondsen, een groei van 30 procent ten opzichte van een jaar eerder. Ook duurzame banken als ASN en Triodos zien een forse toename in hun klantenbestand, ASN zelfs met 60 procent in 2005.

De onstuimige groei is voor SNS Bank, de moeder van ASN, reden om ook een duurzame hypotheek te introduceren. „Het aflossingsdeel van deze hypotheek wordt belegd in vijf duurzame fondsen van ASN, waaronder het milieu & waterfonds”, vertelt hoofd marketing Arie Koornneef. „Om een indruk te krijgen: dit beleggingsfonds belegt voor 50 procent in ondernemingen die zich bezighouden met schoon drinkwater, voor 30 procent in duurzame energie en voor 20 procent in recycling.”

Daarmee illustreert hij de essentie van een duurzame hypotheek. Bij het afsluiten van een reguliere hypotheek kijkt het leeuwendeel van de potentiële huizenkopers alleen naar de rente en de nettomaandlasten. Dat hun geld wellicht belegd wordt in ondernemingen die actief zijn in de wapenindustrie of bedrijven die gebruikmaken van kinderarbeid, weten mensen meestal niet, of ze staan er niet bij stil.

Met het groeiende bewustzijn onder consumenten lijkt de markt nu rijp voor een duurzame variant: naast SNS komt ook de Triodos Bank begin volgend jaar met een duurzame hypotheek. Maar wordt het ook een succes? Een rein geweten is mooi, maar de perceptie van veel mensen is nog altijd dat alles met het predicaat duurzaam of biologisch ook duurder is. En zijn de rendementen van duurzame beleggingen wel hoog genoeg?

De SNS Bank en Triodos Bank bestrijden deze vooroordelen. Volgens de SNS Bank komt iemand die een hypotheek afsluit van 300.000 euro met een looptijd van dertig jaar en met tien jaar vaste rente van 4,4 procent bij de duurzame variant zelfs op lagere maandlasten uit dan bij een vergelijkbare niet-duurzame hypotheek.

„In beide gevallen betaalt de klant hetzelfde rentepercentage, maar de SNS Budget Hypotheek met duurzame ASN fondsen leidt tot lagere maandlasten door de lagere transactie- en beheerkosten van die fondsen”, licht Koornneef toe. „Hierdoor valt ook de benodigde inleg voor het beleggingsdepot lager uit.”

De nieuwe duurzame hypotheek van Triodos Bank, met de werktitel ‘klimaathypotheek’, zal straks ook tegen concurrerende tarieven op de markt worden gebracht. „Maar we zullen geen prijsvechter worden”, zegt directeur Nederland Matthijs Bierman. Bovendien kunnen de resultaten van de duurzame beleggingen die Triodos voor de hypotheek gebruikt zich prima meten met niet-duurzame beleggingen, meent Bierman, waarbij hij verwijst naar de hoge scores die Triodos’ duurzame fondsen halen bij keurmeesters als Morningstar.

De duurzame hypotheek van Triodos gaat verder dan die van SNS. „In onze klimaathypotheek zit een extra beloningselement in de vorm van een rentekorting voor mensen die hun woning verduurzamen”, aldus Bierman, „bijvoorbeeld door maatregelen om het energieverbruik te verminderen. Wij adviseren klanten zonodig over de mogelijkheden.”

Potentiële huizenkopers kunnen, behalve bij bovengenoemde banken, ook zelf een duurzame hypotheek samenstellen. Het traject is dan wel een stuk ingewikkelder, want je moet dan zelf, of met behulp van een intermediair als de Groene Hypotheekadviseurs, uitzoeken waar je precies in wilt beleggen en welke fondsen duurzaam zijn. Een lastige exercitie omdat bij veel ‘duurzame’ beleggingsfondsen op de markt vaak moeilijk te achterhalen is hoe verantwoord ze werkelijk zijn.