Test iPod Shuffle 1GB en Philips GoGear 2GB

Een dubbeltest van twee nieuwe mp3-spelers iPod Shuffle Indrukwekkend, dat is niet meteen het woord dat je bij de nieuwe iPod Shuffle te binnen schiet. Toch maakt het testexemplaar dat het Hebben-team deze week uitprobeert een onuitwisbare indruk op voorbijgangers: „Oh, wat is ie klein!” Weinig mensen die dat als een compliment opvatten, maar voor

Een dubbeltest van twee nieuwe mp3-spelers

ipodshuffle_hebbuh.jpgiPod Shuffle
Indrukwekkend, dat is niet meteen het woord dat je bij de nieuwe iPod Shuffle te binnen schiet. Toch maakt het testexemplaar dat het Hebben-team deze week uitprobeert een onuitwisbare indruk op voorbijgangers: „Oh, wat is ie klein!” Weinig mensen die dat als een compliment opvatten, maar voor mp3-spelers is het een pre.


De iPod Shuffle (15 gram) is muziek op postzegelformaat, voorzien van een handige clip. Liedjes afspelen kan in willekeurige volgorde (geshuffled) of ‘gewoon’. De vorige iPod Shuffle kon ook nog als USB-stick dienen, maar dat is bij deze mini-uitvoering lastiger omdat er een extra dock nodig is. Een kniesoor die daar op let, voor 79 euro. Voor dat bedrag heb je een mp3-speler met 1 GB geheugen, goed voor zo’n 240 nummers.
De meegeleverde koptelefoon valt wel tegen. In de eerste plaats laat de ergonomie wat te wensen over, en het is een ander type dan de meer gebogen oortjes die Apple bij nieuwste generatie video iPods en iPod nano meelevert. Bovendien kun je, als de iPod Shuffle op het allerlaagste volume speelt, licht gekraak horen. Dat verschijnsel doet zich niet voor als je een ander setje oortjes gebruikt.

Tijdens de joggingtest (zo zie je maar, het Hebben-team staat voor niets) klemmen we de iPod Shuffle aan de kleding vast en daar blijft het apparaat een half uur lang prima zitten. Af en toe een druk op de next-knop om een volgend liedje te kiezen, en verder heb je er geen omkijken naar. Om de Shuffle met muziek vol te laden heb je iTunes nodig (pc & mac). Je kunt bij de synchronisatie kiezen om automatisch liedjes over te zetten of om zelf je albums te kiezen. Voor het echte Shuffle-gevoel kies je natuurlijk voor de eerste optie. Meer info over de Shuffle: zie hier. (onderaan dit bericht vind je nog een Shuffle-filmpje)
Philips GoGear 2GB
PhilipsGogear_hebbuh.jpg Ook de gitzwarte Philips GoGear A9200 (2GB flashgeheugen) mocht de Hebben-test ondergaan. Het is een superplatte mp3-speler die voldoet aan de Playsforshure-afspraken van Microsoft, hetgeen betekent dat je dit apparaat moeiteloos met Windows Media Player kunt synchroniseren. In deze test gebruiken we Windows Mediaplayer 11 en hoeven geen enkele driver te installeren om muziek op de GoGear te laden.
Het langwerpige formaat van de Philipsspeler toont enige verwantschap met de iPod Nano, maar de bediening is compleet anders. Zeker niet minder overigens, want met de ‘aanraakgevoelige slider’ - in Philips-terminologie straightforward control - fiets je probleemloos door de menus heen. Een subtiele vingerbeweging is genoeg om door een lange lijst nummers te scrollen. Alleen de enter-knop, ter bevestiging van een menukeuze, zit niet in het midden en dat voelt wat onlogisch. De volumeknop zit aan de zijkant en produceert een ratelend geluid. Dat is naar believen uit te schakelen.
Een FM-radio is niet ingebouwd, maar je kunt met de Philips GoGear SA9200 wel foto’s en albumhoesjes bekijken. De kwaliteit van het 1,7 inch kleurenschermpje is overigens niet overweldigend.
De Philips GoGear produceert ook wat ruis, maar we hebben wel eens slechtere audiospelers in deze klasse gehoord. Zeker als je op een wat hoger volume afspeelt (en dat gebeurt al snel als je in de trein of de bus zit) valt het niet op. De meegeleverde koptelefoon is beter dan die van de iPod Shuffle, de maximale gebruiktijd is 14 uur. Prijs: zo’n 180 euro voor 2 GB muziek.

Verder specificaties Philips GoGear: zie deze pdf

  • Hoe ziet een iPod Shuffle eruit als je ‘m sloopt? Kijk hier.
    Hieronder een kort filmpje van de iPod Shuffle, gemaakt tijdens een presentatie nieuwe iPods in Londen, in september 2006.

Bekijk hier de video van de nieuwe iPod Shuffle (klik om af te spelen)