de stemming

Hans van Baalen DENHAAG:JAN2002 VVD_kamerlid Hans van Baalen FOTO TWEEDE CAMERA Tweede Camera

De nieuwe Clinton

De toon was al direct gezet, gisteravond in cafe Arthurs in Brussel. Gastheer Wytze Russchen van het aldaar gevestigde politiek café introduceerde zijn invité Hans van Baalen met de woorden dat deze in de Tweede Kamer kwam toen de VVD nog verkiezingen won. Om te vervolgen met de woorden: „Van Baalen staat nu op plaats elf. Net genoeg dus om in de Tweede Kamer te komen.”

Het politiek café Brussel staat open voor iedereen, maar gisteren was het toch vooral een aangelegenheid voor ‘Europese’ VVD’ers. Liberalen die vooral somber gestemd waren. Al was het maar door de jobstijding van één van hen dat de jongste peiling van TNS NIPO uitwees dat de SP nu groter was dan de VVD.

Heb geduld, hield Van Baalen zijn gehoor van rond de dertig mensen voor. Hij was ervan overtuigd dat de uiteindelijke uitslag een resultaat te zien zal geven dat met een drie begint. „In de komende twee, drie weken gaat het gebeuren”, aldus Van Baalen. Hoe? Door „hoorbaar” te zijn, zei hij. Maar hoe zit het met lijsttrekker Mark Rutte? Rutte zal zich laten zien als de nieuwe leider van de VVD, maar men moest wel beseffen dat hij in tegenstelling tot Bos en Balkenende pas net was begonnen, zo probeerde Van Baalen zijn gehoor gerust te stellen. „Ik mag Mark Rutte van hemzelf niet vergelijken met Bill Clinton, maar hij heeft het in zich Nederland te moderniseren.” (MK)

Onveilig verkeer?

Een vervelende mededeling van het veiligheidsfront. De Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst (AIVD) zegt dat de Blackberry-handcomputers, die door half Den Haag gebruikt worden, onveilig zijn. Informatie die via de Blackberry verzonden wordt, kan relatief makkelijk uitlekken, zo citeert het Algemeen Dagblad de dienst.

De Blackberry, een klein computertje waarmee gebeld, gemaild en gesurft kan worden, is sinds 2002 een geliefde gadget onder politici. Het CDA begon er destijds mee en dreef de PvdA-onderhandelaars tijdens de formatie in 2003 tot wanhoop door tijdens de vergaderingen steeds met de computertjes in de weer te zijn. Sindsdien zijn veel ministers en Kamerleden erop over gestapt. Alleen het ministerie van Defensie gebruikt een beveiligde variant van de handcomputers, maar ook die voldoet volgens de AIVD niet.

CDA campagneleider en fervent Blackberry-gebruiker Jack de Vries is verrast. „Er zijn destijds mensen naar Canada geweest naar het hoofdkantoor van Blackberry juist om de veiligheid te onderzoeken. Daar is toen niet geconcludeerd dat het onveilig was.” (EK)