De Paviljoens moet verhuizen

Museum De Paviljoens in Almere dreigt te worden opgeheven. De gemeente Almere wil per 1 januari 2009 de subsidie die het museum ontvangt met 300 duizend euro verlagen. Ook moet het museum zijn huidige locatie verlaten. Op de nieuwe locatie, die nog niet bekend is, zal De Paviljoens waarschijnlijk geen tentoonstellingen meer organiseren, maar een educatieve dienst worden. Het museum is sinds 1994 gevestigd in een reeks aaneengeschakelde gebouwen die op het tentoonstellingsterrein van de Documenta in Kassel dienst hebben gedaan.

Het voorstel is ingediend door de cultuurwethouder van Almere, Henk Smeeman (VVD). Het plan is inmiddels goedgekeurd door de gemeenteraad. Volgens Smeeman trekken de tentoonstellingen van De Paviljoens te weinig bezoekers, „een dikke drieduizend per jaar”. De huisvesting is altijd bedoeld als tijdelijke plek, zegt Smeeman. „Daar moet het museum nu weg. Feitelijk gaat het om een bezuiniging van drie ton op de gebouwen. Ik heb ervoor gekozen om meer geld te besteden aan kunstvormen als theater, architectuur en film.”

Martine Spanjers, waarnemend directeur van De Paviljoens, zegt dat het museum straks een deel van zijn activiteiten niet meer zal kunnen uitvoeren. „Wij doen ook nu al veel aan educatie, maar al onze educatieve activiteiten zijn gekoppeld aan tentoonstellingen.” Het museum is niet tegen verhuizen, zegt Spanjers. „Maar we verliezen zo wel ons eigen gezicht. Ons gebouw is beeldbepalend.”

Het jaarlijkse budget van Museum De Paviljoens bedraagt 1,1 miljoen euro, waarvan 650 duizend euro afkomstig is van de gemeente Almere. Van het ministerie van OCW en de Mondriaan Stichting ontvangt het museum ongeveer 300 duizend euro subsidie. De Paviljoens zijn tot 2009 opgenomen in de Cultuurnota, maar Spanjers vreest voor een voorbeeldwerking wanneer de gemeente haar bijdrage terugschroeft. „Er moet een kritieke massa zijn. Als die er niet meer is, zal een ander fonds ook minder genegen zijn in ons te investeren.”

Museum De Paviljoens maakte de afgelopen jaren naam met een serie exposities van vooral Nederlandse kunstenaars. In 2005 ontving het museum de AICA-oorkonde voor de ‘het beste museum van 2002-2003-2004’.