Bos: term ‘genocide’ te snel gebruikt

PvdA-leider Bos heeft gisteren tegenover Turkse media gezegd dat in Nederland de term ‘genocide’ te makkelijk wordt gebruikt. Hij zei dat „we niet te slordig moeten omgaan met het begrip”.

De nummer twee van de kandidatenlijst, de van oorsprong Turkse Albayrak, zei gisteravond in het tv-programma Nova: „Zodra je het woord in de mond neemt, erken je de genocide, en als je het woord niet gebruikt ontken je het. Deze discussie loopt al bijna honderd jaar.” Albayrak vindt dat de archieven in Turkije open moeten.

CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen zegt dat hij niets meer begrijpt van het standpunt van de PvdA over de genocide. „Wouter Bos heeft grote woorden gebruikt over moreel leiderschap. Wat is de geloofwaardigheid daarvan als hij zo van standpunt wisselt?”

De PvdA zit al sinds september verlegen met de kwestie rondom de Armeense genocide van 1915. Toen schrapte het hoofdbestuur van de partij het Turkse kandidaat-Kamerlid Erdinc Saçan van de lijst, omdat hij de genocide weigerde te erkennen. De Tweede-Kamerfractie had eerder, door een motie van die strekking van de ChristenUnie aan te nemen, wél erkend dat er een genocide heeft plaatsgevonden.

Ook het CDA schrapte twee kandidaat-Kamerleden van de lijst. Na het schrappen van de naam van Saçan ontstond grote onrust in de Turkse gemeenschap, waar erkenning van genocide taboe is. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van maart stemde nog circa 80 procent van de Turkse kiezers op de PvdA. Zij dreigen, aangespoord door enkele Turkse organisaties, de PvdA massaal te verlaten. Turks Forum adviseert nu op Kamerlid Koser Kaya van D66 te stemmen. Dit kan de PvdA tienduizenden stemmen kosten. Voor één zetel zijn ongeveer 60.000 stemmen nodig.

Bos herhaalde gisteren in zijn persconferentie wat Albayrak en haar collega Timmermans vorige maand in een ingezonden stuk in Trouw schreven. Ze schreven dat het „terecht” is dat er in het spraakgebruik van genocide wordt gesproken.