Borat verovert Amerika

ahmadinejad_borat.gifVervelend, maar hier in Moskou mag ik Borat dus niet zien. Verboden. Belediging van het bevriende buurland Kazachstan. Ik vrees dat zelfs de onvolprezen Russische piraten-industrie ditmaal geen soelaas biedt, want piraten-DVD’s worden vooral binnen Rusland’s militair-industrieel complex geperst. En dat loopt het Kremlin niet voor de voeten.

De (bijna hysterisch enthousiaste) Amerikaanse filmpers twijfelde lang of Borat-hype zou aanslaan: de humor zou te ambivalent zijn voor de doorsnee-bioscoopganger. Fox kreeg koudwatervrees en bracht Cultural Learnings of America for Make Benefit Great Nation of Kazakhstan slechts uit in 800 theaters. Desondanks stormde de film dit weekeind met 26 miljoen dollar naar de top van de box office. Fox ruikt nu dollars, volgende week gaat Borat in 2.500 theaters in roulatie.

Ook iemand anders ruilkt dollars. Het Turkse internetfenomeen Mahir Cagri probeert zijn 15 minuten roem te verlengen door Borat te betichten van plagiaat.