Belgrado eist het aftreden van Ahtisaari

Servië eist het vertrek van Martti Ahtisaari, de VN-gezant die het overleg over de toekomst van Kosovo leidt. Aanleiding voor de eis was de publicatie, in diverse Servische kranten, van een eindrapport dat Ahtisaari zou hebben opgesteld.

Dat rapport zou zijn conclusies over de toekomst van Kosovo bevatten. De VN hebben ontkend dat zo’n eindrapport bestaat. Maar de Servische regering is kennelijk overtuigd van het tegendeel.

„Ahtisaari heeft geen mandaat gekregen om in het geheim met de Albanezen samen te werken en daarom moet hij aftreden”, aldus de woordvoerder van de Servische regering, Srdjan Djuric. De Finse diplomaat is volgens hem niet in staat gebleken „serieus overleg” over de toekomst van Kosovo te organiseren. „In feite is er geen overleg. Het zou het beste zijn elk geschreven document in de prullenbak te gooien. Dit is het juiste moment om een nieuwe onderhandelaar te benoemen.”

De VN lieten gisteren weten dat Ahtisaari niet wordt vervangen.

De onderhandelingsdelegatie van de Kosovo-Albanezen liet gisteren weten geen heil te zien in verder overleg met Servië omdat „onderhandelingen met Belgrado geen resultaat kunnen hebben”, aldus een woordvoerder.

Belgrado is inmiddels ook kwaad op de regering van Montenegro, die eind vorige week de premier van Kosovo, Agim Çeku, heeft ontvangen.

De Servische premier Kostunica, noemde het bezoek een schending van de Servische soevereiniteit en territoriale integriteit. Servië beschouwt Kosovo als Servisch grondgebied en Çeku als leider van een regime van separatisten en een oorlogsmisdadiger. Servië, aldus Kostunica. „heeft nooit iets gedaan tegen Montenegro”. Çeku’s bezoek kan „ernstige gevolgen hebben voor de relaties tussen Servië en Montenegro”, stelde hij.

Nog feller reageerden woordvoerders van de oppositionele ultra-nationalistische Servische Radicale Partij (SRS). De partij eiste de verbreking van de diplomatieke betrekkingen met Montenegro. „Iedereen die de onafhankelijkheid van Kosovo erkent is een vijand van Servië”, aldus partijleider Nikolic. Hij riep alle Serviërs op Montenegro te verlaten. Een andere SRS-woordvoerder, Aleksandar Vucic, noemde Çeku’s bezoek aan Montenegro „de walgelijkste daad uit de geschiedenis van Montenegro”. (VIP)