Allemaal fans met de glimlach van een kind

Vandaag verschijnt het boek ‘Allemaal!’, vol foto’s van vertolkers van het levenslied.

De tranen springen je ervan in de ogen.

Veel levensliederen zal je op een doorsnee zaterdagavond niet horen in Café Willem Slok in Utrecht. Je kan er gerust terecht voor een biertje aan de bar, maar hard meezingen wordt niet op prijs gesteld. De muziek geeft daar ook geen aanleiding toe.

Over ruim anderhalve week is dat anders. Dan doet Willem Slok, net als zo’n dertig andere kroegen, mee aan het Utrechtse smartlappenfestival. En terwijl brallende corpsballen zich een paar straten verderop uit kunnen leven op Fred Lloret & de Copacabana’s komen bij Willem Slok de ware levensliederen uit het koffertje van deejay Fred Siebelink. Zoals het liedje over Patsy, het meisje dat op wrede wijze verdronk in de rivier. Of de wilde boerendochter, die niksvermoedend wordt besprongen in het open veld. En de glimlach van een kind, die je doet beseffen dat je leeft: ze komen allemaal voorbij.

Toegegeven, nog steeds wel met een knipoog. Wie oprechte, serieuze liefhebbers van het Nederlandse lied wil ontmoeten, moet niet het studentikoze Utrechtse smartlappenfestival bezoeken, maar afreizen naar het noorden of oosten van het land.

Daar is een groepje radiopiraten – de ‘geheime zenders’ die ondanks alle opruimingsacties van het Agentschap Telecom nog altijd vrolijk hun Nederlandstalige plaatjes draaien – jaren geleden begonnen met het organiseren van ‘piratenfeesten’. De formule is eenvoudig: je zet ergens in een weiland een tent neer, je boekt een stuk of dertig artiesten die allemaal hun twee bekendste nummers mogen zingen, en zie daar: het publiek stroomt toe.

Inmiddels zijn deze feesten uitgegroeid tot ‘megapiratenfestijnen’ en zijn tienduizend bezoekers geen uitzondering. De eerstvolgende is in december in het Arnhemse Gelredome, maar die is eigenlijk te groot – de tentfeesten zijn een stuk knusser. Niet alleen Nederlandse artiesten van weleer, zoals Henk Wijngaard (Met de vlam in de pijp) en Jacques Herb (Manuela) komen trouw opdraven in de feesttent, dat geldt ook voor de Nederlandse sterren van vandaag, zoals Marianne Weber (Al deze rozen mag je houden) en Jan Smit (Als de nacht verdwijnt). Alleen Frans Bauer kwam nog nooit opdagen op een megapiratenfestijn. Maar die is daar dan ook allang opgevolgd door de nieuwe ‘koning der piraten’, de Drentse zanger Jannes (Ga maar weg). Hij is de vaste slotact.

Jannes keert ook terug in Allemaal!, het boek met foto’s van Nederlandse artiesten van fotograaf Martijn van de Griendt (Eindhoven, 1970) dat vandaag verschijnt. Net als al die andere grootheden trouwens – én hun fans.

Van de Griendt kreeg de smaak te pakken toen hij in 1997 een fotoreportage van Frans Bauer maakte en is daarna nooit meer opgehouden met het vastleggen van uiteenlopende vertolkers van het Nederlandse lied. De beelden die dat heeft opgeleverd zijn prachtig, vooral van sommige foto’s van fans springen de tranen in je ogen.