7 redenen om thuis te blijven

Maak gebruik van de speelwereld en pijnig je tegenstanders ongenadig

Dark Messiah of Might & Magic

Uitgever: Ubisoft, prijs: 50 euro (pc)

De afgelopen jaren zijn we overspoeld door The Lord of the Rings-films, boeken, dvd’s en logischerwijs ook videogames die zich afspeelden in het universum van Tolkien. Je zou bijna vergeten dat er nog meer fantasy werelden van naam bestaan binnen het interactieve entertainmentaanbod van computerspellen.

Een daarvan is de wereld van Might & Magic die al ruim twintig jaar bestaat. Vooral in Amerika is de serie erg populair. In Europa is de Might & Magic-serie de laatste jaren wat op de achtergrond geraakt. Daarnaast had de reeks een ietwat stoffig karakter.

Dark Messiah of Might & Magic maakt korte metten met deze vooroordelen. Waren de voorgaande M & M spellen echte rollenspellen, Dark Messiah is veel meer een actiespel met rollenspelinvloeden. De speler kiest of hij/zij door het leven gaat als een magiër, een krijger of een dief, of een combinatie daarvan, en duikt vervolgens onder in een oogstrelende maar rauwe fantasiewereld.

Deze wereld bezie je vanuit de eerste persoon en heeft, mede door de hoge spelsnelheid, het karakter van een First-person shooter in een middeleeuws, fantasievol jasje. De herhalende actie en de manier waarop je door de wereld heen reist, voelt behoorlijk rechttoe rechtaan. De actie zelf maakt veel, zo niet alles goed.

Dankzij de techniek achter het spel, de Source engine van Half-Life 2-ontwikkelaar Valve, ontstaat een interactieve speeltuin waarbij de computergestuurde tegenstanders het zwaar moeten ontgelden. Of het nu goed georganiseerde, geharnaste Orcs zijn, gniffelende gobelins of beeldvullende draken… door gebruik te maken van de speelwereld om je heen, kun je je tegenstanders ongenadig pijnigen. Staat een groepje vijanden onder een balkon? Sla de steunbalk weg en het balkon ploft neer op je tegenstanders.

Jammer is dan wel weer dat de verregaande interactiviteit in de singleplayer is opgeofferd in de multiplayer. Hier kunnen spelers elkaar online te lijf met magie, zwaarden, pijl en boog en dolken, maar worden valkuilen en voorbij zwiepende lansen node gemist. (JM)

2 Site-seeing

Lelijke voetballers

www.uglyfootballers.com

Dat niet alle voetballers mooie jonge goden zijn, bewijzen de foto’s op uglyfootballers.com. Op deze site staan de lelijkste voetballers per toernooi gerangschikt. Zo haalt Michael Reiziger bij de wereldkampioenschappen een tien, de hoogste score op de ugly-o-meter. Andere lelijke Nederlanders zijn Ruud van Nistelrooy (7 op de ugly-o-meter) en Boudewijn Zenden (eveneens een 7). In de lijst van lelijke bondscoaches staat Guus Hiddink hoog genoteerd met acht punten. En naast lelijke voetballers is er op de website speciale aandacht voor belachelijke kapsels. Er is een ranking van lelijke supporters, stijlloze streakers, wansmakelijke blessures en afstotelijke scheidsrechters waar Collina zonder veel tegenstand bovenaan staat. Bezoekers van de site kunnen op hun favoriete lelijke voetballer stemmen. De site is niet helemaal up to date, maar wel heel grappig. (EB)

3 ontkater

Funkie Love Shampoo

www.funkiehouse.nl, 9,95 euro

Hoe kom je van je kater af? Na les 1: ‘Drink veel water’ en les 2: ‘Eet ’s ochtends vet spul’ nu les drie, waarin wij ingaan op de helende werking van shampoo met menthol en eucalyptus. Let wel, dat zijn dus ruwweg de ingrediënten van een Vicks Blue’tje die je door je haar smeert. Firma Funkie House introduceerde in deze lijn (Funkie Love Shampoo) vier andere nieuwe shampoos, die allen je liefdesleven nieuwe impulsen moeten geven. Die worden hier (nu) niet getest. De anti-katershampoo wel, en die beviel de eerste keer uitstekend. Alsof er vijfhonderd ijspegels als acupunctuurnaaldjes gelijkelijk over je hoofdhuid worden verdeeld en al smeltend worden ingeduwd, totdat je hele hoofd (en by the way ook je neus) weer fris is. Klinkt goed, hé? De tweede keer was het al minder spannend, en de derde keer ben je er totaal aan gewend. Bewaren, die Funkie Shampoo, voor de ergste katers. (WW)

4 Kunst

Betaalbare kunst aan de muur

www.biancaleusink.nl, kunst vanaf 100 euro

Kunst kopen, dat is toch iets voor rentenierende ouden van dagen? Wie kunst wil bewonderen gaat naar een museum. Je geniet een paar uur, gaat weer naar huis, en kan alleen nog maar dromen van de prachtige dingen die te zien waren. Daar kan verandering in komen. Kunst is tegenwoordig ook voor de gewone mens. Al ben je geen miljonair, je portemonnee kan het aan. Een voorbeeld is het werk van Bianca Leusink. Zij maakt kleurrijke moderne kunst. Op haar site zijn vrolijke schilderijen, lampenkappen en bewerkte stenen te bewonderen, en te koop. Ze wordt geïnspireerd door alledaagse dingen, vooral dieren met een kleurrijk uiterlijk hebben haar aandacht. De ontwerpen van de jonge kunstenaar zijn hip. Een van haar werken zal zeker niet misstaan in een hippe woonkamer. Voortaan kan jij een echte kunstverzamelaar zijn. (JB)

Met bijdragen van Eline Bergmans, Jantina Bos, Jan Meijroos en Ward Wijndelts