Zij zal niet tegenspreken

Voor een onderzoek ben ik bezig om importbruiden te interviewen. Gechoqueerd hoor ik de vrouwen aan. De man haalt een vrouw omdat hij hoopt meer macht over haar uit te kunnen oefenen. Maar dat blijkt in de praktijk geen sinecure.

Het is het geijkte verhaal. Mo vindt Hollandse Fatima maar te vrij en te mondig en haalt daarom een vrouwtje uit de Maghreb. Voor haar is het klaarstomen van couscous-op-zijn-Marokkaans geen probleem. Voor Mo zijn dit genoeg redenen om zijn hoofd te breken over talloze overheidspapieren en een hoedster van zijn eer en buik te importeren. Verdonk kan verbieden wat zij wil maar de import van ‘traditionele’ vrouwen uit de Maghreb draait nog steeds op volle toeren.

Maar wat is dat ‘traditionele’ eigenlijk? Als ik mijn geïnterviewden moet geloven, wil dat zeggen: gehoorzamen en niet weglopen als je een blauw oog wordt geslagen maar als een eervolle vrouw bij je man blijven. Traditioneel betekent ook dat je sterke, mollige armpjes moet hebben voor het brood bakken. Traditioneel betekent dat je een vrouw bent met eer; je spreekt je man dus nooit tegen, al is hij de grootste nietsnut, dronkaard en gaat hij vreemd. Gij zult niet tegenspreken.

Nu is het mij opgevallen dat er een overschot is aan kneuzen en dat het meestal de nietsnutten zijn die vrouwen uit Marokko halen, want een vent met ballen vindt het uiteraard megasexy en uitdagend als een vrouw hem prikkelt. Wat ik me altijd weer afvraag is: wie zijn de moeders van deze zonen? En met wie gaan hun dochters eindigen?

Samira el Kandoussi

Hoofdredacteur van maghrebia.nl