Wéér een afscheid voor Erik Dekker

Erik Dekker nam zaterdag afscheid als wielrenner. In zijn laatste wedstrijd, de jaarlijkse race op Curaçao, kwam hij als derde over de finish. „Ik heb al zo vaak afscheid genomen dit jaar.”

Miriam Sluis

Omringd door journalisten en fotografen staat Erik Dekker onder de Curaçaose zon. Zonnebrandcrème mengt zich met het zweet op zijn voorhoofd. „Ik ben tevreden en zou het zo weer doen”, zegt hij over zijn zojuist afgesloten wielercarrière. Vervolgens giet hij een fles water over zich heen.

Dekker (36) reed zaterdag zijn laatste wedstrijd, op Curaçao. De zogeheten ‘Amstel Curaçao Race’ is sinds vijf jaar de officiële afsluiting van het wielerseizoen. Meer een feestje van toprenners in de tropenzon dan een competitieve wedstrijd. Maar toch zwaar genoeg voor Dekker. „Ik heb echt afgezien”, zegt hij, in bijzijn van zijn vrouw en twee zoons.

Na een val in de Touretappe naar Valkenburg, begin augustus, heeft Dekker niet meer gefietst. Op Curaçao ontsnapte hij op de helft van de race met Luxemburger Frank Schleck en Spanjaard Alejandro Valverde. Dekker: „De laatste veertig kilometer waren we met zijn drieën. Noem je dit geen echte wedstrijd? Nou, dan moet je mijn benen eens voelen.” Uiteindelijk ging Valverde als eerste over de streep, Schleck werd tweede en Dekker derde.

Het Curaçaose publiek had verwacht dat de andere renners Dekker zijn afscheidsoverwinning zouden gunnen. „Maar zo werkt het niet”, zegt wedstrijdorganisator Leo van Vliet. „In het wielrennen zijn er dingen die niet kunnen, dat betekent ook dat je niet zomaar iemand laat winnen. Valverde was gewoon sneller.”

Voor zijn gevoel is Dekker al een tijdje geen wielrenner meer, maar vooral ploegleider van het Raboteam. Bij zijn officiële afscheid als wielrenner oogt hij niet emotioneel, eerder laconiek. „Ik heb dit jaar al zovaak afscheid genomen.” En passant krijgt hij een zoen van staatssecretaris Clemence Ross-Van Dorp, officieel op de Antilliaanse eilanden om deze week samen met koningin Beatrix een aantal ‘Cruyff-veldjes’ te openen.

Op het erepodium informeert de master of ceremony bij Valverde en Schleck naar hun verwachtingen voor het komende wielerseizoen. Aan Dekker wordt de vraag voorgelegd of de mannen van Rabo kans maken op de wereldtitel. „Allemaal”, zegt de nieuwbakken ploegleider lachend.