Volleybalploeg dringt door tot tweede ronde

De Nederlandse volleybalsters hebben zich geplaatst voor de tweede ronde van het wereldkampioenschap in Japan, na gisteren als derde te zijn geëindigd in groep A.

De ploeg van bondscoach Avital Selinger versloeg Kazachstan in het laatste groepsduel met 3-2 (25-18, 27-29, 25-18, 22-25 en 15-13). De eerste vier landen kwalificeerden zich voor de tweede ronde in Osaka. Duitsland is woensdag de eerste opponent van Nederland, dat gisteren goed begon tegen Kazachstan, maar na de winst in de eerste set, nam de tegenstander uit Azië het initiatief over in het tweede bedrijf. Nederland kwam nog wel terug en kreeg een setpunt op 24-23, maar benutte dit niet.

Duitsland eindigde na de eerste omloop als tweede in groep B achter Rusland maar vóór regerend olympisch kampioen China, dat gisteren door Duitsland werd verslagen.

Nederland moet het in het tweede duel van donderdag opnemen tegen de Russinnen. Na een rustdag op vrijdag volgen de duels tegen Azerbajdzjan en, tenslotte, China. De groep bestaat verder uit Brazilië, de Verenigde Staten en Puerto Rico. De resultaten van de weedie Nederland in de eerste ronde tegen deze landen behaalde worden meegenomen, wat inhoudt dat het team van Selinger met één overwinning (op Puerto Rico) en twee nederlagen aan de tweede ronde begint.

De nummers één en twee van de groep plaatsen zich voor de halve eindstrijd. De nummers drie en vier strijden om de plekken vijf tot en met acht, de nummers vijf en zes om negen tot en met twaalf.

Selinger noemde Duitsland vandaag een voorbeeld voor zijn eigen selectie. „Zij hebben het tegen een topteam wel afgemaakt. Dat moeten wij nu ook doen”, zei de oud-international tegenover persbureau ANP. Nederland en Duitsland speelden dit jaar speelden drie keer tegen elkaar, met de laatste telkens als winnaar. In de eerste twee vriendschappelijke duels kon Selinger echter niet beschikken over basisspeelsters Ingrid Visser en Riëtte Fledderus.