Vivendi wijst recordbod van de hand

Het Franse mediabedrijf Vivendi heeft avances voor een overname ter waarde van ongeveer 40 miljard euro door de Amerikaanse bedrijvenopkoper Kohlberg Kravis Roberts (KKR) afgewezen.

Een geslaagde overname zou de grootste transactie van private-equitybeheerders uit de geschiedenis zijn geweest.

Vivendi nam de ongebruikelijke stap om de voorzichtige en vriendschappelijke toenadering van KKR afgelopen weekeinde te bevestigen „in reactie op marktgeruchten en berichten in de media”, zoals het bedrijf het formuleerde. Menige onderneming heeft als standaardreactie om geen commentaar te geven op geruchten op de financiële markten.

De beurskoers van Vivendi opende vanochtend lager en lag rond het middaguur iets onder 30 euro, een daling van meer dan een procent.

De belangstelling van KKR voor Vivendi onderstreept de alsmaar groeiende koopkracht van buy-outfinanciers. Zij hebben de afgelopen anderhalf jaar voor recordbedragen kapitaal verkregen van rijke particulieren, pensioenfondsen en andere professionele beleggers en moeten dat geld nu laten werken door bedrijven te kopen.

Vivendi zegt in een persbericht van twee zinnen dat het bedrijf de toenadering heeft beoordeeld, maar dat dit verder niet tot een voorstel heeft geleid. Volgens de zakenkrant Financial Times heeft KKR drie weken geleden de top van Vivendi benaderd over de mogelijkheid van een miljardenbod.

Mediabedrijven als Vivendi zijn aantrekkelijk voor opkopers gezien de tamelijk stabiele en stijgende inkomsten die zij weten op te brengen en de waardevastheid van hun bezittingen, waaronder bij Vivendi aanbieder van betaaltelevisie Canal Plus en platenmaatschappij Universal Music.

KKR is een van de grootste en zeker meest bekende private-equityfinanciers, die complete bedrijven opkoopt of hele divisies uit grote concerns licht. In Nederland is KKR onder meer aandeelhouder in detailhandelsconcern Maxeda (voorheen Vendex KBB), informatieverzamelaar VNU en de halfgeleiderdivisie van Philips.

KKR entameerde in de Verenigde Staten twee van de grootste buy-outzaken aller tijden: de overname van voedings- en tabaksbedrijf RJR Nabisco en die van de commerciële ziekenhuisexploitant HCA.

Het was afgelopen weekeinde onduidelijk waarom Vivendi en KKR niet verder hebben gepraat.