Verkiezingen en Europa

Mijn verontschuldigingen voor het gebrek aan activiteit op dit saddam_1.jpgweblog de afgelopen twee weken. De griep kwam dit jaar vroeg in Brussel en het bleek te gaan om een hardnekkige variant, vandaar.
Veel tijd om (Nederlandse) tv te kijken. Veel lijsttrekkers gezien. Ik had gehoopt dat de verkiezingscampagne ook een beetje over Europa zou gaan, maar helaas, dat bleek niet het geval. Hoewel Buitenhof gisteren een aardige poging deed door premier Balkenende aan een tafel te zetten met historicus Maarten van Rossem en Kathleen Van Brempt, de Vlaamse minister van Mobiliteit, Sociale Economie en Gelijke Kansen. Ze zei iets wat Vlamingen wel vaker zeggen: Nederland was altijd een voorbeeld, een voortrekker, maar is dat tegenwoordig steeds minder.
Opmerkelijk: premier Balkenende toonde zich in deze uitzending tevreden over het doodvonnis voor Saddam Hussein. Nederland is weliswaar tegen de doodstraf, zei hij. Maar: ,,Er wordt recht gedaan aan hetgeen hij heeft gedaan.”
‘Europa’ reageerde afkeurend op het vonnis. Finland, momenteel voorzitter van de Europese Unie, riep Irak op het vonnis niet uit te voeren. De EU is in alle zaken en onder alle omstandigheden tegen de doodstraf, aldus een verklaring.

    • Jeroen van der Kris