Verbluffend goed stuk in ‘stonecolenenglish’

„I can be short from stuff. We develop ideas about the how’s, the what’s and the why’s. We bring the new meaning of Eco”. Aan het woord is Dik de Bruin (Oscar van Woensel) manager van het dagelijks bestuur van het Eco-Ville-project. „Let’s not walk too fast from the staple,” voegt hij toe. „Eco Ville is only a working-name”.

Eco, het nieuwe stuk van Toneelgezelschap Dood Paard, is geheel gesproken in ‘stonecolen-English’. Acteur en toneelschrijver Oscar van Woensel, een van de oprichters van het Amsterdamse theatercollectief, bedacht het niet zomaar.

Met Eco biedt hij een werkelijk briljante parodie op de Nederlandse ‘vergadercultuur’. Vier uit de klei getrokken zakenlui houden een internationale topvergadering. Geïnspireerd door Walt Disney, willen ze een ecologisch amusementpark bouwen.

Van Woensel neemt onze poldermentaliteit, waar we zo krampachtig vanaf willen (daarom houden we ook zoveel van Engels!), scherp op de hak.

Als je de zaal binnenkomt, zitten ze er al, de vier directieleden, te frunniken aan hun glazen. Acteur Actor Kuno Bakker (“call me Har”) is geweldig als ‘creative advisor’. Met zijn opgerolde mouwen lijkt het of hij spijkers met koppen gaat slaan, maar in plaats daarvan hangt hij slechts de ‘popiejopie’ uit.

Van Woensel gebruikt humor op het scherpst van de snede. En hij weet precies waar het werkelijk om te doen is. In Eco weten de acteurs die hele milieuvriendelijke discussie, en hun idealisme – of eigenlijk het gebrek daar aan – schrijnend te maken. De vergadering loopt spaak op gekissebis over marktstrategieën; de leegte is oorverdovend.

Hoe hilarisch het teenkrullende Engels ook is, uiteindelijk klinkt er een serieuze ondertoon door. Eco toont het morele bankroet van onze oververmoeide consumptiemaatschappij, waarin alle idealen zijn verworden tot koopwaar. Hard, zwartkomisch en verbluffend goed.

Theater

Eco

Van Oscar van Woensel, door Toneelgezelschap Dood paard.

Tournee: t/m 15 dec. ****Inlichtingen 020-4214990 of www.doodpaard.nl