Televisie Voorkeur

In de actualiteitenrubriek Netwerk een reportage uit Irak met de Nederlandse Koerd Karwan Taufik (foto) die zeventien jaar geleden in Irak getroffen werd door een gifgasaanval, waarbij zijn ogen werden aangetast. Hij vluchtte naar Nederland en keerde het afgelopen jaar terug naar Irak waar hij getuige was in de rechtszaak tegen oud-dictator Saddam Hussein, de opdrachtgever van de gifgasaanvallen op de Koerden. Ned.2, 19.25-19.55u.

Actualiteiten

Eén vandaag. De actualiteitenrubriek rijdt met een touringcar door het land met iedere dag een andere lijstrekker. Vanavond met Alexander Pechtold en een ‘mystery guest’. Ned.1, 18.20-18.50u.

Nederland kiest. Eerste uitzending van een reeks tot en met de avond voor de verkiezingen: rechtstreeks uit Café Dudok in Den Haag debatten tussen politieke kopstukken, het laatste verkiezings- en campagnenieuws, de politieke barometer, reacties uit het land en commentaren. Vanavond met de nummers twee van CDA en PvdA: fractieleider Maxime Verhagen en Kamerlid Nebahat Albayrak. Ned.2, 22.15-22.50u.

documentaire

Keerpunt: Innovation in brand. Over de keerpunten in de recente Belgische geschiedenis. In mei 1967 breekt brand uit in het Brusselse grootwarenhuis Innovation. Meer dan 250 mensen komen in de vlammen om. De dagen erna zijn er allerlei speculaties over de oorzaak. België 2 (Canvas), 20.50-21.40u.

Tegenlicht: Energy war. Slot van een tweeluik over hoe de nieuwe wereldkaart voor energie er in 2020 uit zal zien als de olievoorraad drastisch aan het afnemen is. Ned.2, 21.00-21.48u.

Terug naar Siberië. Eerste aflevering van een 8-delige serie waarin Martin Heylen in de zomer mensen in Siberië bezoekt bij wie hij ook in de winter is geweest. België 1, 21.10-21.55u.

Lock them up or let them out. Eerste deel van een drieluik over Britse criminelen die vervroegd vrij willen. De negentienjarige Mukhtar, veroordeeld wegens moord, hoopt snel naar Pakistan terug te keren. Psychopaat Maik gooide molotovcocktails bij een politiebureau naar binnen en Barry die een een gewapende roofoverval pleegde en twaalf jaar cel kreeg, hoopt na zes jaar vrij te komen. BBC2, 22.00-23.00u.

Dossier 2300: Meer dan 33.000 calorieën per dag. Als je de hele dag door eet, is het niet verwonderlijk dat je langzaam dichtgroeit. Als je echter meer dan 33.000 calorieën per dag tot je neemt, zoals de personen in deze documentaire, groei je snel dicht en ga je ook eerder dood. De zwaargewichten laten in dagboekvorm zien wat ze per dag tot zich nemen. Ook wordt door autopsie van een overleden persoon met overgewicht duidelijk wat het overmatige voedsel aanricht in het lichaam. RTL4, 23.00-23.55u.

praatprogramma

Max & Catherine. Gast is Daphne Deckers, ook bekend als de vrouw van oud-tennisser Richard Krajicek. Tegenwoordig schrijft Deckers boeken over bevalling en moederschap en columns in de Telegraaf. Ned.2, 17.35-18.25u.

De wereld draait door. Gasten zijn Linda van Dyck over haar rol in het toneelstuk Nacht, moeder en fotograaf en wolkenspotter Mark Wolvenne over het boek Wolkengids. Ned.3, 19.30-20.30u.

P-side. Advocaat en presentator Prem Radhakishun voelt Kamerlid voor de SP Agnes Kant aan de aan de tand over onder meer de vraag hoe haar partij de grote problemen in de multiculturele samenleving wil oplossen. Op de publieke tribune zitten onder anderen ouders, wijkbewoners, moslims en Ronald Sørensen, fractievoorzitter van Leefbaar Rotterdam. Ned.2, 20.25-21.00u.

Pauw & Witteman. Onder andere een gesprek met VVD-minister Rita Verdonk van Vreemdelingenzaken over haar rol in de verkiezingscampagne van de VVD. Ned.1, 23.00-23.55u.

amusement

Katja vs de rest. Presentatrice Katja Schuurman neemt het op tegen PvdA-lijsttrekker Wouter Bos over wie de beste commercial kan maken om jongeren naar de stembus te trekken. Ned.3, 22.05-22.50u.

muziek

Klassiek: Bernard Haitink. Tot en met 25 december de serie Eurovisie Kerstconcerten waarin Bernard Haitink het Concertgebouworkest in werken van Gustav Mahler dirigeerde. Vanavond zingt bariton Tom Krause vier liederen uit Des Knaben Wunderhorn, uitgezonden tijdens het kerstconcert van 1981. Ned.2, 0.00-0.55u.

drama

consument

Radar. Aandacht voor verzekeraars die miljoenen Nederlanders miljarden euro’s afhandig hebben gemaakt door het afsluiten van beleggingsverzekeringen. Verder de klachten over de stofzakloze stofzuigers en de ellende die zo’n stofzakloze stofzuiger kan veroorzaken. Ned.1, 20.30-21.10u.