Taiwanese president weigert af treden

Taipei. De Taiwanese president Chen Shui-bian ontkent beschuldigingen van corruptie en weigert af te treden, ondanks toenemende druk van de oppositie. ”De beschuldigingen zijn onacceptabel”, zei hij tijdens een live tv-optreden. Ik vraag het iedereen: ”Kan A-Bian zo`n achterbakse man zijn?”, verwees Chen naar zichzelf in de derde persoon. Openbare aanklagers in Taiwan maakten vrijdag bekend dat ze voldoende bewijs hebben om de president aan te klagen voor corruptie. Maar zolang hij nog in functie is (zijn termijn loopt tot 2008) kan hij niet in staat van beschuldiging worden gesteld, aldus de aanklagers. Het schandaal draait om de besteding van geheime diplomatieke fondsen, waarvan de president geen verantwoording kan geven. Presidentsvrouw Wu Shu-chen zou met vervalste facturen 14,8 miljoen Taiwanese dollar (zo`n 335.000 euro) aan de fondsen onttrokken hebben.