Storing België tot Marokko

Door de stroomstoring die afgelopen weekend grote delen van West-Europa heeft getroffen, zijn er twijfels ontstaan over de betrouwbaarheid van het Europese elektriciteitsnet. De Italiaanse premier Romano Prodi heeft gisteren gepleit voor de oprichting van één centrale Europese netbeheerder.

De stroomstoring deed zich zaterdag rond tien uur ’s avonds voor, in het noordwesten van Duitsland. De problemen breidden zich snel uit over met name het westen van het land, en bereikten vervolgens ook delen van Frankrijk, België, Nederland, Oostenrijk, Spanje, Portugal en zelfs Marokko. Mensen kwamen vast te zitten in liften, treinen stopten, en op veel plaatsen vielen de lichten uit. In totaal kwamen tien miljoen mensen tijdelijk zonder stroom te zitten. Slachtoffers of gewonden zijn er niet gevallen. Op de meeste plaatsen was de storing binnen een uur hersteld.

Volgens een woordvoerster van Tennet, de Nederlandse netbeheerder, is er zaterdagavond in korte tijd in totaal 5.000 tot 6.000 megawatt van het Europese elektriciteitsnet afgeschakeld. „Dat is ruim de helft van wat heel Nederland zaterdagavond aan stroom verbruikte”, zegt ze.

De precieze oorzaak van de stroomstoring is nog niet duidelijk. Het Duitse energiebedrijf Eon zou een stuk hoogspanningsleiding boven de rivier Ems tijdelijk hebben uitgeschakeld, om een cruiseschip veilig te laten passeren. Maar Eon zegt dat het deze onderbreking vaker uitvoert en dat dat nooit eerder tot problemen heeft geleid. Een andere mogelijkheid is dat door een plotselinge grote aanvoer van elektriciteit via windturbines een onbalans in het stroomnet zou zijn ontstaan.