Saddam bij zijn doodvonnis: ‘Leve het volk!’

Zoals zijn gewoonte is tijdens zijn processen interrumpeerde Saddam Hussein gisteren zijn rechters. Ook tijdens het voorlezen van zijn doodvonnis.

„God is groot!” riep Saddam Hussein gisteren toen hij ter dood door ophanging werd veroordeeld. „Lang leve het volk en dood aan zijn vijanden. Lang leve de glorieuze natie en dood aan haar vijanden!”

Tot niemands verrassing maakte de president van de rechtbank, de Koerd Raouf Abdul Rahman, gisteren bekend dat „het hof heeft besloten Saddam Hussein al-Majid te veroordelen te worden gehangen tot hij dood is wegens misdaden tegen de menselijkheid”. Daarmee negeerde de rechter Saddams verzoek te zijner tijd door een militair executiepeloton te worden terechtgesteld in plaats van door de strop. Ook twee medestanders werden ter dood veroordeeld wegens misdrijven tegen de menselijkheid wegens de dood van 148 shi’itische inwoners van het plaatsje Dujail na een mislukte aanslag op Saddam Hussein in 1982.

Saddam (69), die zoals zijn gewoonte is geworden in de negen maanden van dit proces een koran onder de arm klemde, weigerde aanvankelijk te gaan staan om het vonnis aan te horen tijdens de drie kwartier durende zitting. De rechtbankpresident gelastte de bewakers de trillende en zichtbaar geschokte ex-leider op te laten staan. Vervolgens probeerde hij voortdurend rechter Abdul Rahman te interrumperen, zoals hij tijdens het proces voortdurend heeft gedaan, met zijn „Lang leve Irak!”. Aan het eind had hij zich hersteld en toen de bewakers hem de rechtszaal uitleidden, had hij een lachje op zijn gezicht.

Met de uitspraak ging gisteren automatisch de 30 dagen durende periode in die voor het indienen van het hoger beroep staat. De beroepskamer van het Hoge Tribunaal heeft echter onbeperkt de tijd om zich over de zaak te buigen. Als hij tot de conclusie komt dat het beroep gefundeerd is, moet er een nieuw proces komen.

Als daarentegen de uitspraak wordt bevestigd, moet de presidentiële raad, president en twee vice-presidenten, het doodvonnis ratificeren. Executie moet volgens de regels van het tribunaal worden voltrokken binnen 30 dagen na de definitieve beslissing. Maar deskundigen zijn het oneens of die termijn ingaat na de uitspraak van de beroepskamer of na de ratificatie door de presidentiële raad. De presidentiële raad heeft op zich geen tijdlimiet voor de ratificatie van het vonnis.

Saddams advocaten zeiden zaterdag dat zijn cliënt zich geen zorgen maakte over zijn lot maar meer geïnteresseerd was in het geweld in Irak en de stijgende Amerikaanse dodencijfers. „Ik zal eervol en zonder vrees sterven, trots op mijn land en mijn Arabische natie. Maar de Amerikaanse bezetters zullen vernederd en verslagen vertrekken”, zei hij volgens de advocaten in een drie uur durend gesprek. „Ze zullen de komende jaren rivieren van bloed zien. Het zal Vietnam doen verbleken.”

De advocaten vertelden dat de Amerikaanse cipiers tot hun verrassing Saddam een radio hadden gegeven. Daardoor wist hij dat premier Nouri al-Maliki het leger in paraatheid had gebracht in verband met de uitspraak en dat in Bagdad en twee gewelddadige provincies een uitgaansverbod was afgekondigd. „Het dappere Iraakse verzet is al op weg om de grootste macht op aarde te verslaan. Het zijn mijn idolen en ik zal tevreden vertrekken in de wetenschap dat ze Irak en de Arabische glorie voor de ongelovige hebben behoed”, zei hij tegen hen. (AFP, AP, Reuters)