Rumsfeld moet gaan, zegt ook Army Times

De strategie in Irak van minister Rumsfeld is mislukt.

Dat schrijven vier militaire kranten in de VS vandaag

Donald Rumsfeld rust met zijn voeten op de resten van het Iraakse Babylonische verleden. De Iraakse schilder Muayad Muhsin baseerde het schilderij op een foto van de minister in deze pose op een vliegtuigstoel. A painting entitled "Picnic" by artist Muayad Muhsin, who was both inspired and enraged by a photo of Donald H. Rumsfeld slumped on an airplane seat with his army boots up in front of him, is displayed in Baghdad, Iraq Monday, June 5, 2006. The painting, which is expected to be unveiled at an exhibition in Baghdad next week, illustrates the simmering anger of Iraqis with the United States three years after it rid them of Saddam Hussein, whose ouster has been followed by an enduring wave of violence, sectarian tensions and crime. (AP Photo/Samir Mizban) Associated Press

Dat de Amerikaanse krijgsmacht geen vertrouwen meer heeft in minister van Defensie Donald Rumsfeld, is opnieuw duidelijk geworden. De belangrijkste militaire kranten van de VS - de Army Times en de verwante Air Force Times, Navy Times en Marine Corps Times – roepen in een hoofdartikel Rumsfeld op te vertrekken. Ze verwijten de minister dat zijn strategie in Irak is mislukt en dat hij zijn leidende capaciteiten zijn „bezoedeld”. De tekst van het commentaar verscheen gisteren op internet en vandaag op papier.

De kranten, de belangrijkste onafhankelijke informatiebron van Amerikaanse militairen, reageren op een uitspraak van president Bush. Hij zei vorige week dat Rumsfeld mag aanblijven tot en met het einde van Bush’ termijn in 2009. Of het Witte Huis conclusies zal trekken uit de editorial, is daarom de vraag.

Rumsfeld verloor al in de aanloop van de oorlog in Irak zijn geloofwaardigheid bij belangrijke generaals. Hij propageerde een flexibele krijgsmacht die in conflicten leunt op technologische suprematie in plaats van een troepenovermacht. Het leidde tot een openlijk conflict met generaal Eric Shinseki. Vóór de aanval zei Shinseki dat de VS, zoals later uitkwam, na de oorlog honderdduizenden troepen nodig had om de veiligheid van Irak te garanderen. Maar volgens het Pentagon was dat overdreven; Shinseki werd voor deze uitspraak met pensioen gestuurd.

Na jaren van stilzwijgende weerzin tegen Rumsfelds dominante optreden rebelleerden generaals vanaf najaar 2005 tegen de minister. Het begon met het Democratische Congreslid John Murtha, een havik met goede contacten in de legerleiding. Hij was de eerste invloedrijke politicus die een spoedig vertrek van uit Irak voorstelde – volgens hem waren de Amerikaanse troepen schietschijf en een beletsel voor de wederopbouw.

Later bleek dat Murtha optrad als spreekbuis van de generaals. Zo wordt in het laatste boek van Bob Woodward, het voor Rumsfeld vernietigende State of Denial, een privégesprek geciteerd van Murtha en de baas van de Amerikaanse troepen in het Midden-Oosten, generaal John Abizaid. Daarin houdt de generaal zijn duim en wijsvinger enkele millimeters van elkaar en vertelt Murtha: „Onze standpunten liggen zover uit elkaar”. Dezelfde Abizaid weigerde in september nog langer de optimistische toon van het Pentagon over Irak over te nemen. Hij zei tegen het Congres dat het „sektarisch geweld [in Irak] nog nooit zo heftig was”, en dat het land, anders dan de regering zegt, afstevent op een burgeroorlog.

Donald Rumsfeld is alleen nog minister omdat één man hem steunt: George W. Bush. Bush weigerde tot nu toe Rumsfeld te laten vallen, zeggen critici, omdat de minister het beleid uitvoerde dat Bush wenste. Zo bezien is Rumsfelds aanblijven ook een bescherming voor de president: hij vangt de klappen op die anders voor Bush zijn.

Lees het commentaarTime for Rumsfeld to go op http://www.armytimes.com of 41736 naar 7585