Rabobank wil moslimhypotheek

De Rabobank wil een hypotheek voor moslims aanbieden. De vergoeding die cliënten aan de bank betalen zal niet in de vorm van rente gebeuren. De sharia (islamitische wet) verbiedt het ontvangen en betalen van rente.

Bij deze zogenoemde halalhypotheek (‘halal’ betekent rein) koopt de bank de woning voor de cliënt. De cliënt koopt het huis in termijnen van de bank en betaalt daar een vergoeding voor.

Probleem daarbij is de renteaftrek. De vraag is namelijk of de vergoeding die de cliënt aan de bank betaalt als rente van de belasting kan worden afgetrokken. „Zonder de fiscale renteaftrek is de halalhypotheek niet in de markt te zetten”, zo onderstreept een woordvoerder van de Rabobank nog de onzekerheid rond het plan.

In de wet staat dat de kosten voor het verwerven van de eerste woning fiscaal aftrekbaar zijn. Minister Zalm (Financiën, VVD) liet in september weten de wet voor de halalhypotheek niet te willen aanpassen. De Belastingdienst heeft de zaak overigens wel in onderzoek. De vraag daarbij is of de vergoeding aan de bank beschouwd moet worden als huur of als rente. De resultaten van dit onderzoek komen binnenkort naar buiten, zo laat het ministerie van Financiën vandaag desgevraagd weten.

De Hypotheekshop, een hypotheekadviseur met 200 vestigingen in Nederland, ziet „weinig potentieel” voor de halalhypotheek. Een woordvoerder zei vandaag dat in de praktijk allochtone Nederlanders al een reguliere hypotheek afsluiten. „De moslims die bij ons binnenlopen hebben geen enkel principieel probleem met het betalen van rente.” Hij schat dat het aantal moslims dat hier wel een probleem mee heeft „heel klein” is.

Een andere hypotheekadviesketen, De Hypotheker, zegt dat voor zijn allochtone cliënten rentebetalingen „nooit een breekpunt” zijn geweest. „Dit is geen probleem dat wij tegenkomen in de praktijk”, zei een woordvoerder van De Hypotheker. „Zolang de halalhypotheek niet tenminste even goedkoop is als een reguliere hypotheek, is hier geen markt voor”, zegt hij. Overigens: „In de praktijk is het hemd nader dan de rok. Ook allochtone Nederlanders kijken naar hun maandlasten.”