Politie Moskou pakt neonazi’s op

Rusland is een nationale feestdag niet gegund. ‘De dag der Volkseenheid’, vorig jaar door Poetin ingevoerd, werd zaterdag een dag van extremisme en arrestaties.

In Moskou hield een politiemacht van 6.500 man een betoging van rechtsradicalen en neonazi’s in bedwang. De organisatoren eisten een ‘Russische Mars’ door het centrum, die werd verboden. Daarna wilde men ‘ondergronds’ gaan en in de metro betogen. Uiteindelijk kreeg een splintergroepje, ‘De Wil van het Volk’, toestemming voor een bijeenkomst bij het standbeeld van Tolstoi.

De autoriteiten lieten niets aan het toeval over. Er stond een vloot waterkanonnen, arrestantenwagens en ambulances klaar, helikopters cirkelden rondjes, het mobiele telefoonnet was stilgelegd. De politie meldde eerst 200 arrestaties en daarna 37; de organisatoren 500 en later zelfs 3.000.

Rond duizend jonge rechtsextremisten wist Tolstoi te bereiken. Fascistisch voorman Baboerin vroeg hun af te zien van het ‘Russische gebaar’ (hij bedoelde de Hitlergroet). „Er zijn te veel journalisten.” Twee fotografen werden mishandeld, onder wie Oleg Klimov van NRC Handelsblad. De betoging verliep toen iemand de stroom uitschakelde: de skinheads schuifelden gedwee weg tussen een haag oproerpolitie.

Rechtsextremisten zagen ook geen kans later een antifascistische bijeenkomst te verstoren. Daarvoor kwamen tweehonderd veelal oudere liberalen opdagen. Een groepje skinheads brulde van grote afstand ‘Sieg Heil’ voordat de oproerpolitie ze verjoeg. Ook in enkele provinciesteden brak de politie betogingen op.

De ‘Dag der Volkseenheid’ beleefde vorig jaar zijn primeur. Als nationale feestdag moest hij 7 november vervangen, de ‘Dag van de Revolutie’. De overheid trommelde duizenden ambtenaren en studenten op voor een patriottenmars. Skinheads mengden zich echter in de colonne en riepen leuzen als ‘Rusland voor de Russen’ en ‘Buitenlanders weg!’ Waarna de hele stoet zich bij de spreekkoren aansloot, uit enthousiasme of omdat men dacht dat het de bedoeling was. De betoging bracht de autoriteiten in grote verlegenheid. Dus besloot het Kremlin dit jaar de ‘Dag der Volkseenheid’ niet te vieren en veranderde de stad in een belegerde veste.

    • Coen van Zwol