Other People’s Weblog

Het is me opgevallen dat veel trouwe bezoekers van mijn weblog, www.nrc.nl/kokenetc, zelf ook kookbloggen. Waar ze de tijd vandaan halen om, naast het schrijven van hun eigen keukenstory’s, dagelijks de blogs van anderen af te schuimen op zoek naar soortgelijke avonturen, is me een raadsel. Mij lukt dat in elk geval zelden. Maar een van de weinige voordelen van mijn huidige keukenloosheid is dat ik tijd overhoud. Tijd om eens een kijkje te nemen op Other People’s Weblog.

Om te beginnen het blog van Janneke Philippi, te vinden op www.vrouwonline.nl. Toen de vrouw-online-site haar begin dit jaar vroeg om een weblog over koken te beginnen , zei Janneke onmiddellijk ‘ja’. Ook al had ze net een tweeling gebaard en een drukke baan bij de overheid. Ze ‘was toch al de hele dag met eten en drinken bezig, dus kon ze er net zo goed af en toe iets over schrijven’. Dat af en toe komt neer op gemiddeld zo’n vijf culinaire berichten per week. Over de zalige schapenfeta die ze kocht op de markt in M’streech, de rijstevlaai van haar oma, de fruitige toetjes die ze haar ‘hummelkes’ voorschotelt.

De charme van Janneke’s blog is de nadruk die ze legt op gezelligheid. Je kunt de zachte g’s helaas niet letterlijk horen, maar ze laten zich wel duidelijk tussen de regels doorlezen. Gevraagd naar haar ambities komt ze niet met internationale roem à la Nigella op te proppen, maar met een bescheiden: ‘Ik zou willen dat mensen meer tijd namen om met elkaar te eten en genieten.’

Voor herfstige wildstoofpot van Janneke Philippi kun je verschillende soorten wildvlees nemen, maar alleen haas, hert of ree is ook al heel lekker. Vooral met boerenkoolstamppot of met dikke frieten en (zelfgemaakte) appelcompote. Voor een ovenschotel schep je de stoof in een ruime ovenschaal, dekt het af met aardappelpuree en gratineert de puree in een voorverwarmde oven mooi bruin en krokant.

voor 4 personen:

600 gram wildstoofvlees

3 el olijfolie

1 ui, gesnipperd

1/2 wortel, in kleine blokjes

1 kleine prei, in ringen

1/4 knolselderij, in blokjes

2 blaadjes laurier

6 kruidnagels

1 takje tijm

150 ml rode wijn

300 ml wildfond

3 plakken (volkoren) ontbijtkoek

Snijd het vlees in blokjes en bestrooi met zout en peper. Bak het vlees in de olijfolie bruin en haal het uit de pan. Fruit de ui, de wortel, de prei en de knolselderij in het bakvet en doe het vlees terug in de pan. Doe de rest van de ingrediënten erbij en breng aan de kook. Draai het vuur laag en stoof het vlees zachtjes in 1,5 uur gaar. Haal het laatste halfuur de deksel van de pan en laat de saus tot de gewenste dikte inkoken.

Janneke Vreugdenhil

Kijk op: www.vrouwonline.nl/_interactive/weblog/webloggers/janneke of 96910 naar 7585. En welk kookblog mag ik volgens jou niet overslaan?. Praat erover mee op: www.nrc.nl/kokenetc

    • Janneke Vreugdenhil