Ortega staat op winst

Daniel Ortega heeft een voorsprong genomen in de eerste resultaten van de gisteren gehouden verkiezingen in Nicaragua. De sandinistenleider zou daarmee na zestien jaar opnieuw president kunnen worden.

Na telling van de stemmen in 14 procent van de stemlokalen staat de leider van het Sandinistische Front op 40,05 procent. Twee staat Eduardo Montealegre van de Liberale Alliantie (ALN), met 33,29 procent. Om te winnen in de eerste ronde volstaat 40 procent van de stemmen, óf minstens 35 procent met een voorsprong van 5 procent op de nummer twee.

De Nicaraguaanse verkiezingsautoriteiten maakten afgelopen nacht steeds voorlopige resultaten bekend. Dit kwam hun op kritiek te staan van de MRS en de ALN. De partijen vrezen dat, mocht het nog aankomen op een tweede ronde – die Ortega bijna zeker zou verliezen – de sandinistenleider hen nu makkelijker van fraude kan beschuldigen. Maar als Ortega met een krappe marge wint, zullen zij hém waarschijnlijk beschuldigen van fraude.

Met spanning wordt gewacht op het oordeel van de internationale waarnemers van de Europese Unie en de Organisatie van Amerikaanse Staten. Het eerste oordeel van de EU luidt dat de stembusgang ordelijk is verlopen.