Niet meer ‘boarden’ met een pot pindakaas in de handbagage

Lolke van der Heide

„Nog grote potten of flessen met vloeistoffen in uw handbagage?”, vraagt de beveiligingsbeambte aan vertrekkende passagiers bij de controle op Schiphol. Velen kijken hem schaapachtig aan. „Ook een pot jam of pindakaas mag niet mee.” Vanaf vanmiddag 12 uur moeten vliegtuigpassagiers in de gehele Europese Unie zich houden aan strenge regels voor handbagage, om terroristische aanslagen te voorkomen – in augustus arresteerde de Britse politie een groep mensen die met behulp van vloeibare explosieven vliegtuigen in volle vlucht wilden opblazen.

Passagiers in de EU mogen vloeistoffen, crèmes, sprays en alles dat er op lijkt voortaan alleen nog meenemen in hoeveelheden van maximaal 100 milliliter. En het totale volume mag de 1 liter niet overstijgen. Én alles moet zijn verpakt in een doorzichtig, hersluitbaar plastic zakje, dat niet overvol mag zijn. Sinds vanmorgen vroeg worden de zakjes op Schiphol uitgedeeld aan vertrekkende passagiers.

In de vip-room van de luchthaven worstelt Arie Verberk, directeur van luchtvaartmaatschappij Martinair, met het zakje. Verberk reist met zijn echtgenote naar Miami, maar de deodorant van mevrouw is te groot. „Wat een drama”, bromt Verberk. Er moet iets uit het zakje, want potjes en flesjes mogen ook niet los in de handbagage. „Ik ben bang dat we te maken krijgen met passagiers die hun dure whisky hier ter plekke opdrinken”, zegt een medewerker van Schiphol. „Want anders kun je het weggooien.”