‘Nep doen is niks voor mij’

Haar vorige platen-maatschappij wilde „een soort Beyoncé” van haar maken.

Maar nu doet ze alleen nog haar eigen ding: „Ik blijf nu mezelf, zonder nephaar.”

Soulzangeres Terri Walker, nu zonder lange haarextensions.

Het valt bijna niet voor te stellen dat Terri Walker (27) zich ooit als een mak lammetje neerlegde bij de niet passende voorwaarden van een platenmaatschappij. De Britse soulzangeres is beslist niet op haar mondje gevallen en praat in een directe, duizelingwekkende woordenstroom. Toch is het zo, bezweert een schaterende Walker op een ochtend aan het ontbijt in een Amsterdams hotel. Naïef liep ze met open ogen in wat ze omschrijft als „de valkuil van de muziekindustrie".

Hoewel Terri Walkers debuutalbum Untitled in 2003 goede kritieken kreeg en genomineerd was voor alle grote Britse muziekprijzen, zoals de Music of Black Origin awards (MOBO’s), werd het geen hit. Haar zangtalent werd erkend met complimenten als ‘oude soul in een jong lijf’, maar de verkoopcijfers bleven laag.

Bij het tweede album, L.O.V.E. in 2005 ging het vervolgens fout, aldus Walker. „Mijn platenmaatschappij wilde een soort Beyoncé van mij maken. Het was beter dat ik r&b en hiphopgetinte muziek ging zingen die zou aanslaan bij een groter publiek. Dat betekende véél in clubs zingen en het publiek opjutten, in plaats van liveshows met een band waarin ik mijzelf kon laten zien.”

Terugkijkend op de metamorfose die ze onderging – van een mooie stijlvolle soulprinses werd ze een gestylde r&b vamp – zegt ze hoofdschuddend: ,,Het was eigenlijk afschuwelijk, het paste niet bij me. Mijn fans schrokken zich een hoedje, want ik zag er totaal ‘opgepimpt’ uit. Ik moest afvallen en me anders gedragen. Alles praatte ik voor mezelf recht: oké, dit is niet echt mijn ding, maar ik leg me er bij neer. Zolang ik maar kan zingen.” Uiteindelijk stapte ze toch op. ,,Ik kan gewoon niet nep doen.” Haar lange haarextensions konden terug de kast in.

Met haar nieuwe cd, bij een ander platenlabel, laat Walker horen weer de oude te zijn. Op het compromisloze, sterk gevarieerde I Am Terri Walker rekent ze speels maar ferm af met met haar misstap. Met lichte zelfspot prijst ze zich in het titelnummer aan in zinnen als ‘I am the icing on your cake I am, yes I am, Two sugars that you have to take I am, yes I am’. En: ‘There nothing that I can’t achieve.’ Walker: „Dat moet je niet te serieus nemen. Ik wil alleen maar aangeven dat ik me van niemand meer iets aantrek. Ik ben en blijf nu mijzelf, zonder nephaar en mét mijn eigen geluid.”

Haar soul is een mengeling van stijlen waarin zowel klassieke muziek - ze kan haar stem flink laten vibreren en galmen – als blues en hiphop terugkomen. Er zijn dicht op de huid nummers in de ‘nu-soul-stijl’ van Jill Scott en India Arie, maar er klinkt ook opgewekt funky materiaal. Dat ze live een energieke podiumpersoonlijkheid is, bewees ze dit jaar op het North Sea Jazz Festival.

Terri Walker werd geboren in Londen, maar groeide op in het Duitse Regensburg onder de naam Chanelle Gstettenbauer (Walker: ,,Niet echt een showbizznaam hè?”.) Het fundament voor haar zangloopbaan werd gelegd op een Britse kostschool waar ze als tiener ‘wegens goed gedrag’ naartoe werd gestuurd. Daar maakte ze kennis met theater en volgde klassieke zangles. Walker: ,,Een goede basis, ik leerde mijn stem op allerlei manieren gebruiken. Ik zong in die tijd veel opera en mijn leraren moedigden me aan om daarin door te gaan. Juist omdat er zo weinig zwarte operazangeressen zijn. Dat ik liever r&b en soul zong, vonden zij een verspilling. Maar ik was jong, ik wilde niets liever dan moderne muziek zingen.”

Walker hield het vervolgens slechts een jaar uit op de beroemde muziektheaterschool Italia Conti Academy in Londen, studeerde daarna Spaans en zong in 2000 in de heersende UK-garagescene bij populaire formaties als Shanks and Bigfoot. Haar voorliefde voor soul was er altijd. al. Ze luisterende naar Stevie Wonder en Chaka Khan. Genietend van de artistieke vrijheid die ze nu heeft, kijkt ze ook verder. ,,Op mijn volgende cd wil ik mijn soulvolle geluid nog meer uitbreiden met andere stijlen. Ik ga experimenteren. Ik vind het leuk om in elk nummer een totaal andere eclectische vibe neer te zetten.”

Of Walker ooit weer een Duitstalig nummer zal opnemen zoals op haar eerste cd? „Wie weet. Misschien zelfs ooit een heel album. Ik ben dol op Duitsland. En die wrange taal, ha die weet ík heus wel op te warmen.”

De cd van Terri Walker, I Am Terri Walker is verschenen bij Dekkor Records.www.terriwalker.com