Muziek via Bluetooth

Al je jackpluggen en speakerkabels in de prullenbak! Tenminste, dat vindt Sony. De uitvinder van de walkman lanceert deze maand een reeks mobiele producten en hifi-systemen die zijn te koppelen via Bluetooth. Wat schiet je daar mee op? Je kunt je Sony mp3-speler (heet nu WALKMAN, met hoofdletters) of elk ander audio-apparaat uitbreiden met een Bluetooth-dongle en ’m draadloos afspelen op een koptelefoon, een draadloze speakerset of een Sony hifiset (zie afbeelding hiernaast).

Release your music, noemt Sony dat. Klinkt revolutionair, maar dat valt mee. Vrijwel alle nieuwe telefoons worden nu uitgerust met A2DP (Advanced Audio Distribution Profile), de techniek waarmee je via Bluetooth hifigeluid kunt versturen. Ook een gsm van Nokia, Samsung of Motorola kan dus mp3-tjes op een stel externe speakers afspelen. A2DP is veel uitgebreider dan de techniek die gebruikt wordt om je telefoon met een Bluetooth headset (zo’n blauw knipperend oortje) te koppelen. Zo kan een A2DP-hoofdtelefoon in principe ook draadloos vooruit- en terugspoelen of het nummer stopzetten. Er zijn al veel Bluetooth audiodongles, speakersets en koptelefoons op de markt, onder meer van Logitech en Plantronics . Het nadeel van deze systemen: draadloze overdracht is storingsgevoelig en je zeult een stel extra batterijen op je hoofd mee.

Marc Hijink

Meer Bluetooth audio op www.nrc.nl/hebben