Marketing begint met alpinopet

Zachtjes hoor je hem kraken als hij zich vooroverbuigt om met zijn knoestige handen de mooiste druiventros af te knippen. Deze oude wijnboer, compleet met alpinopet en blauwe overall zorgt - net als zijn voorvaders - dat zijn wijn de mooiste van de streek is. Zijn vrouw beschrijft de etiketten met de hand, dan verkoopt hij ze elke week op het plaatselijke marktplein. Elke fles wordt tijdens de verkoop uitgebreid omkleed met een eigen verhaal om als karaktervolle partner een mooie maaltijd te kunnen begeleiden.

Helaas zijn dit soort unieke gevallen zo goed als uitgestorven. Romantische wijnbouw behoort goeddeels tot een ver verleden. Het gaat om keiharde cijfers. Strakke marketingplannen en gladde verkopers die containers vol moeten slijten aan supermarkten en slijterijen om een wijncrisis, zoals nu in Frankrijk, te voorkomen.

Onlangs ondervond ik weer de pijnlijke gevolgen van deze verdergaande verharding. Uitgenodigd op een groot Italiaans wijndomein in Piëmonte, kreeg ik een fantastische presentatie. Een dame met een uitgekiend marketingverhaal wist alles over ‘haar mooie wijnen’ te vertellen. Totdat ik aan tafel ging en de ene na de andere wijn faliekant door de mand viel. Haar verhaal was vele malen beter dan de wijn, geen enkele fles doorstond de toets der kritiek. Dun van smaak en zonder karakter gemaakt, een belediging voor de échte wijnboer.

Dat de juiste marketing ook tot goede wijnen kan leiden, proefde ik diezelfde week. Onze eigen Nederlandse wijnboer in Frankrijk, Ilja Gort, weet als geen ander zijn wijnen te vermarkten. Eenieder die het weten wil, vertelt hij hoe briljant zijn La Tulipe-wijnen zijn. De meningen hierover zijn verdeeld.

Ik kreeg zijn niet in Nederland verkrijgbare en daardoor voor ons onbekende Chateau de La Garde in handen. Deze rode Bordeaux Superieur bleek een onverwachte sensatie. Een lekkere rijpe, geconcentreerde wijn, met fluweelzacht rood wild fruit en de nodige sappigheid. Naar het schijnt komt deze 2003 binnenkort ook in Nederland beschikbaar.

Die alpinopet heeft Ilja al. Nu nog knoestige handen en een beetje kraken tijdens het lopen, dan mag hij bij ons op het marktplein z’n wijnen verkopen.

Cuno van ’t Hoff

Verder lezen: www.wijnsuggestie.nl. Weblog van Ilja Gort: www.iljagort.blogo.nl. of 79522 naar 7585.