‘Laat mijn collega’s maar lekker lachen’

Marathonrijder Jan Maarten Heideman won in Eindhoven. Met dank aan de ‘scheermesschaats’.

Schaatser Jan Maarten Heideman won zaterdag de marathon van Eindhoven – zijn 65ste overwinning op kunstijs. Heideman staat bekend als de Willy Wortel van het marathonpeloton. Na de warmteschaats, de 3d-schaats en de klapschaats kwam hij in Brabant met de scheermesschaats op de proppen: een flinterdun model met een dikte tussen de 0,5 en 0,9 millimeter. Twee dagen later geeft hij een reactie vanaf de fiets: „Ik rijd door Overijssel. Het is zóóó mooi.”

Gefeliciteerd met uw overwinning.

„Dank. De hele ploeg stak in goede vorm. Dat heeft zonder meer een grote rol gespeeld.”

Maar die dunne ijzers leken u ook vleugels te geven.

„Het is een feit dat ik een snellere schaats heb dan mijn concurrenten. Bijna iedereen schaatst op ijzers van 1,1 millimeter. Hoeveel winst ik met die dunne ijzers boek is niet te zeggen. Maar alle kleine beetjes helpen.”

U introduceert de ene na de andere noviteit op ijs. Waar komt die innovatiedrang vandaan?

„Ik werk nauw samen met wetenschapper Marnix ten Kortenaar, die aan de TU Delft onderzoek doet naar dunne messen. Vlak voor de Olympische Spelen kwam hij tot de conclusie dat ijzers van 1,1 millimeter onder alle omstandigheden langzamer zijn dan 0,9 millimeter. ‘Probeer nog dunner te gaan dan 0,9’, zei hij. Waarop ik afgelopen zomer een aantal diktes met mijn ploegleider heb getest. Met goed resultaat.”

Het peloton reageert sceptisch op uw nieuwste vinding. ‘We lachen er om’, liet Henk Angenent in Eindhoven aantekenen.

„Hij moet vooral blijven lachen. Hoe minder mensen op dunne ijzers rijden, hoe beter. Maar serieus: ik verwacht dat andere schaatsers te zijner tijd zullen overstappen. Na de Elfstedentocht was er ook veel weerstand tegen de klapschaats. En kijk nu eens.”

Kunnen we op korte termijn nog nieuwe vindingen van uw hand verwachten?

„Voor alle duidelijkheid: het zijn niet mijn vindingen. Ik kom met ideeën en anderen werken ze uit. Maar dit seizoen staan er geen noviteiten meer op het programma.”