Laarzenstampend dronkenmansgelag

cd pop Rogue’s Gallery: Pirate Ballads, Sea Songs & Chanteys. Div. Artiesten. Epitaph *** Cover van Pirates Ballads, Sea Songs & Chanteys

cd pop

Rogue’s Gallery: Pirate Ballads, Sea Songs & Chanteys. Div. Artiesten. Epitaph ***

In het kielzog van de succesvolle piratenfilms van Johnny Depp, (Pirates of the Carribean) heeft Hal Willner – bekend van projecten rond Kurt Weill en Leonard Cohen – een dubbel-cd vol zeemansliedjes verzameld.

43 zeeliedjes voor landrotten liet Willner uitvoeren door een stuk of 45 voornamelijk mannelijke performers; te oordelen naar hun diep doorleefde uitvoeringen schuilt er in iedere man een zeerover.

Van Nick Cave, Bono, Gavin Friday en Van Dyke Parks, tot Lou Reed en Jarvis Cocker, om er een paar te noemen, ze zingen zo authentiek alsof ze dagelijks gorgelen met zuiver zilt. Zelfs nufje Bryan Ferry heeft een doodsreutel in zijn stem.

De zeemansliederen, -‘chanteys’, maar wij kennen ze inmiddels als ‘shanteys’ - zijn opgediept uit ouder tijden, en gaan over rum, Napoleon en achtergebleven liefjes. Hun uitvoeringen zijn net zo stereotype: met jankende violen, droge commentaarkoortjes en kermende accordeons. David Thomas (Pere Ubu) vertolkt What Do We Do With A Drunken Sailor en de stijl van dat lied is exemplarisch voor de rest: stampen en inhaken is het devies. Met uitzondering van de verstilde bijdragen van Jolie Holland en Antony is dit een laarzenstampend dronkenmansgelag - voor wie zoveel mannelijkheid kan verdragen.