Kramer en Wüst zetten het veld op grote afstand

Ze zijn beiden pas twintig jaar, maar steken nu al met kop en schouders boven de rest uit. De grote talenten van het Nederlandse schaatsen, Sven Kramer en Ireen Wüst, zetten afgelopen weekeinde op de NK afstanden in Assen bijna alles wat zij aanraakten om in goud.

De manier waarop de twee ploeggenoten hun honger naar nationale schaatstitels stilden, belooft weinig goeds voor de concurrentie. Kramer won vrijdagavond de 5.000 meter, nam zaterdag vrij en sloeg gisteren twee keer toe. Eerst deed hij dat op de 1.500 meter, waarbij hij specialisten als Simon Kuipers en Jan Bos de baas bleef, later op de dag reed hij op het werkijs van Assen een fenomenale tijd op de 10.000 meter (13.32,70), waarmee hij zijn ploegmaat Carl Verheijen, toch niet de eerste de beste, op bijna zeven seconden reed, en olympisch kampioen Bob de Jong zelfs op meer dan twintig seconden.

Dat deed Kramer goed: „Dat is iets wat ik altijd heb gewild, de allerbeste worden. Ik train er ook hard voor. De tien kilometer ging heel makkelijk. Als ik de slag eenmaal te pakken heb, kan ik doen wat ik wil. Ik voel heel veel macht in mijn benen. Ik ben sterker geworden in vergelijking met vorig jaar.”

Dat gold ook voor Ireen Wüst, die in Assen de drie kilometer aan haar ploeggenoot Renate Groenewold moest laten. Ze won wel de 1.000 meter en de 1.500 meter. Als haar sprintafstanden bij elkaar worden opgeteld – ze werd ook nog vierde op de 500 meter – is Wüst inmiddels de beste sprintster van Nederland.

Het zadelt de Brabantse op met het luxeprobleem dat zij zich voor alle wereldbekerafstanden heeft gekwalificeerd. Komend weekend, bij de eerste wereldbekerwedstrijd in Heerenveen, komt ze vier keer aan de start. Toch waakt Wüst ervoor dat ze niet te veel hooi op haar vork neemt. „Mijn hoofddoelen zijn het EK en WK allround. Ik moet keuzes maken.”

Behalve Wüst en Kramer reed ook sprinter Jan Bos een uitstekend toernooi. Hij haalde goud op de 500 en de 1.000 meter, en won brons op de 1.500. Daarmee evenaarde hij bijna het huzarenstukje van vorig jaar, toen hij drie nationale titels won.

Voor Mark Tuitert eindigde de NK in een drama. Kort na de start van de 1.500 meter – de afstand die hij zo graag wilde winnen – greep hij naar zijn been met vermoedelijk een spierscheuring in zijn lies. Vandaag wordt de blessure verder onderzocht in het ziekenhuis.

Volg de World Cup in Heerenveen op www.knsb.nl/live-2007/wc/langebaan of 60424 naar 7585.