Knoops gevraagd door team Saddam

De Amsterdamse advocaat Geert-Jan Knoops is gevraagd als een van de juridische adviseurs van de Iraakse oud-president Saddam Hussein in diens hoger-beroepzaak. Dit zegt Knoops vandaag in Who’s Next, het televisieprogramma van nrc.next. Knoops is onlangs benaderd door een van de leden van het internationale juridisch team van Saddam Hussein, die gisteren ter dood werd veroordeeld.

Knoops neemt het verzoek serieus in overweging. Hij noemt het verzoek „spannend”, ook al is hij naar eigen zeggen maar „een schakeltje in het geheel”. „Je bent wel onderdeel van een stukje geschiedenis”, zegt Knoops.

Volgens Knoops zijn Saddams advocaten vermoedelijk bij hem gekomen omdat hij ook is opgetreden als adviseur in het proces waarin het Amerikaanse Hooggerechtshof de regering-Bush in juli op de vingers tikte over Guantánamo. Knoops was toen toegevoegd aan het team van Ahmed Hamden, die beschouwd wordt als de chauffeur van Bin Laden.

Knoops is gevraagd te onderzoeken hoe groot de kans van slagen is van het hoger beroep. Hij noemt het „juridisch lastig” omdat de statuten van het Iraakse tribunaal niet voorzien in een toetsing van de onafhankelijkheid van de procesvoering. Volgens Knoops kan alleen „grote internationale druk” voorkomen dat Saddam Hussein wordt opgehangen. Hij noemt de uitspraak van premier Balkenende die gisteren het doodsvonnis tegen Saddam ondersteunde, „gevaarlijk”. „Uit gelegenheidspolitiek sluit men nu de ogen voor principes.”

Knoops is onder meer bekend van de Deventer moordzaak en de verdediging van beroepsmilitair Eric O., die een Irakees doodschoot. Hij werkt voor de drie grote tribunalen: Joegoslavië, Rwanda en Sierra Leone. Hij is hoogleraar strafrecht in Utrecht.

Who’s Next wordt vandaag om 17.45 uur herhaald op RTL Z en is ook te zien op www.nrc.nl/whosnext