Klimaattop, AKO-prijs en verkiezingen in de VS

1Deze week begint in Nairobi een grote twee weken durende VN-klimaatconferentie. Er zal gesproken worden over een vervolg op het Kyoto-protocol, dat in 2012 afloopt. Er wordt echter geen doorbraak verwacht, vorige week schreef nrc.next: „Daar (in Nairobi, red.) zullen de VS – gesteund door olieproducerende landen – alles in het werk stellen om de zaak te traineren. Emerging markets als China en India zullen zichzelf blijven indelen bij ontwikkelingslanden, waarvan je niet mag verwachten dat ze dure maatregelen nemen. De landen die nu proberen aan de Kyoto-normen te voldoen (Europa, Japan en Canada) zullen alleen een Kyoto II willen als iedereen meedoet.”

2 Vandaag formuleert het openbaar ministerie de strafeis tegen Samir A. en 5 medeverdachten in de ‘Piranha-zaak’. De officieren van justitie zeiden vrijdag dat, net als bij de Hofstadgroep rondom Mohammed B., een radicale ideologie het bindmiddel is van het islamitisch terroristisch netwerk rond Samir A. Hun extremistische opvattingen lieten voor de verdachten geen ruimte voor een vreedzame uitkomst. De ideologie moest volgens het OM tot gewelddadige acties leiden.

Volgens de officieren is er voldoende bewijs om aan te tonen dat de groep gewelddadige acties aan het voorbereiden was. Het videotestament van Samir A. beschouwen de aanklagers als een aankondiging van een aanslag.

3Dinsdag vinden in de Verenigde Staten Congresverkiezingen plaats. Het Congres bestaat uit het Huis van Afgevaardigden en de Senaat en in beide kamers hebben de Republikeinen al sinds grofweg 1994 een ruime meerderheid. Van de 435 leden in het Huis zijn 231 Republikeins en 201 Democratische (twee vacant, één onafhankelijk). De Senaat telt 100 zetels: 55 Republikeinen tegenover 44 Democraten, en één onafhankelijk lid. Volgens peilingen wordt de Republikeinse meerderheid in beide kamers bedreigd.

4Vrijdag wordt de AKO-literatuurprijs uitgereikt, live te volgen via RTL Boulevard. De genomineerden zijn: Stefan Brijs, Hans Münstermann, Joris Note, Frits van Oostrom, Dimitri Verhulst en Christiaan Weijts.

Verder deze week niet vergeten:

woensdag vindt het kort geding tussen Wegener en Ben Rogmans plaats: Wegener wil Rogmans, tot september in dienst bij Wegener, verbieden hoofdredacteur te worden van de nieuwe gratis krant van investeerder Marcel Boekhoorn en uitgeverij PCM;

zaterdag hervat Kylie Minogue haar Showgirl Tour, die nu The Showgirl Homecoming Tour heet – de tour werd in mei 2005 afgebroken, nadat borstkanker was geconstateerd bij Minogue, de behandeling van haar ziekte verliep succesvol.

Samenstelling: Peter Leijten