Indiaas stadje is boos om boek Kiran Desai

De inwoners van het Indiase stadje Kalimpong zijn het oneens met de manier waarop schrijfster Kiran Desai hun dorp heeft beschreven in haar boek The Inheritance of Loss. De roman werd vorige maand bekroond met de Man Booker Prize.

Het Indiase blad Outlook India reisde af naar Kalimpong, in de heuvels van Darjeeling, om de meningen te pijlen. Inwoners die het boek hadden gelezen toonden zich ‘not amused’. Steen des aanstoots is vooral Desais portret van de Nepalese inwoners van Kalimpong, de grootste groep onder de ongeveer 60.000 inwoners van het stadje. Het verhaal speelt in de jaren tachtig, toen onlusten uitbraken onder etnische Nepalezen, volgens Desai „als bij een minderheid op een plek waar ze de meerderheid vormden.” Volgens de inwoners van Kalimpong beschrijft Desai de Nepalezen als dieven en domoren. Het is volgens hen onwaar dat, zoals Desai beschrijft, niet-Nepalese inwoners in elkaar werden geslagen. „De slachtoffers waren juist Nepalezen.”

Het blijkt voor Indiase kunstenaars vaker moeilijk alle bevolkingsgroepen in hun land tevreden te stellen. Arundhati Roy’s roman The Good of Small Things (Booker Prize 1997) wekte indertijd de woede van de communistische partij in deelstaat Kerala. En Bengaalse winkeliers in Brick Lane in Oost Londen waren eerder ook al boos over hun portret in Monica Ali’s gelijknamige roman.(The Guardian, Outlook India).