Hajo Doorn van WORM, organisator van A Tribute To Gabber

Foto Dirk-Jan Visser (Foto: Dirk-Jan Visser / Rotterdam: 02-11-2006): Hajo Doorn, directeur van Worm Hajo

Hajo Doorn is ‘chef de mission’ van WORM, het Rotterdamse podium waar veel experimentele muziek aan bod komt. Vanwege het Rotterdam Electronic Music Festival wordt daar een ‘tribute to gabber’ georganiseerd. Eerherstel voor het felle, hoekige en a-funky gehak van een verguisde, maar wel typisch Rotterdamse muziekstijl.

Waarom dit eerbetoon?

,,Het Rotterdam Electronic Music Festival wil laten zien welke invloed Rotterdam op de elektronische muziek heeft. Ik suggereerde gabber, en omdat niemand anders dat durfde hebben we het zelf opgepikt. Veel mensen schamen zich voor gabber. Op Wikipedia zijn bijvoorbeeld alle links naar het gabberverleden van DJ Tiësto weggehaald. Maar het is wel een muziekstijl geweest die Nederland op de kaart heeft gezet. Hedendaagse elektronische muzikanten die hier optreden zijn zeer geïnteresseerd in gabber, die kicken erop dat ze optreden in de stad van DJ Rob en DJ Paul Elstak. De invloeden van gabber op nieuwere stijlen laten we ook horen.”

Wat is het nou, gabber of hardcore?

„Juist omdat veel mensen zich gingen schamen voor gabber en de bijbehorende cultuur, werd indertijd de term hardcore politiek correct. Terwijl ze het in het buitenland juist over gabba hebben. Wij hebben met opzet voor de term ‘gabber’ gekozen, als een soort geuzennaam en ook omdat we ons concentreren op de beginperiode, zoals die zich rond 1990 afspeelde in Parkzicht en De Energiehal.

„We concentreren ons op de muziek, de gabbercultuur laten we een beetje links liggen. Hoewel daar genoeg over te zeggen valt: het was een soort arbeiders-jongerencultuurtje, ze voelden zich buitenspel gezet, ze herkenden elkaar en ze hadden hun muziek. Met het racisme in die groep viel het wel mee, dat werd altijd reuze uitvergroot.”

Wat is er zo Rotterdams aan gabber?

,,Het eeuwige tweede-stad-syndroom, hè. In de beginjaren van de house leek Amsterdam het brandpunt, daar schreven alle journalisten altijd over. Van de weeromstuit kozen ze hier juist voor de hardere variant, om zich af te zetten tegen het clubgeluid van Amsterdam. Die ruige sound past goed bij Rotterdam. Ik vind het ook een typisch Nederlands geluid. Dat gehak is natuurlijk heel erg on-funky, het heeft iets hoekigs dat ik ook terugzie bij Mondriaan en Schoonhoven.”

Was je zelf destijds een gabbertje?

,,Eigenlijk niet. Ik ben een paar keer in Parkzicht geweest, maar ik was niet zo’n stapper en drugs waren niet mijn ding. Vanaf een afstandje heb ik het altijd gevolgd, omdat ik de muziek interessant vond. Dat geldt trouwens voor heel veel mensen hier in WORM, tot en met de stagiaires toe. Allerlei mensen van wie je het niet zou verwachten blijken gabber geweest te zijn of op zijn minst ooit in Parkzicht en De Energiehal te hebben rondgehangen.”

A Tribute To Gabber: 9, 10 en 11/11, Worm Rotterdam. Met onder anderen DJ Rob, DJ Paul Elstak, Ominous & Sequence, DJ Hardnoize, Binray, DJ Poingi. Inl.: www.wormweb.nl, www.remf.nl