Goede generale voor topclubs

Ajax en PSV wonnen hun competitiewedstrijden afgelopen weekeinde op vrij eenvoudige wijze. Beide clubs zijn klaar voor de topper van komende zondag.

Na een weekeinde zonder verrassingen wacht de eredivisie een buitengewoon interessante krachtmeting. Ajax ontmoet zondagmiddag om half één in de eigen Arena PSV. Een topper tussen twee titelfavorieten. Als Ajax wint komt het vijf punten los te staan van de landskampioen. Maar zelfs als dat gebeurt, zegt dat in deze fase van de voetbalcompetitie natuurlijk nog niets over het kampioenschap en de directe deelname aan de Champions League.

PSV en Ajax hebben zich tot dusverre als twee redelijk stabiele ploegen gemanifesteerd in de eredivisie. Ajax verloor alleen in Kerkrade van Roda JC na een UEFA-Cupinspanning. PSV speelde gelijk in Heerenveen (0-0) en verloor van FC Twente (1-0). Daar staat tegenover dat PSV de lastige klip AZ in Alkmaar moeiteloos omzeilde (0-3). Ajax heeft de nummer drie van de eredivisie nog niet ontmoet.

Hoewel het evenwicht op het middenveld terug is bij Ajax en de balans tussen oud en jong ook werd hersteld – mede door de komst van Jaap Stam in de defensie – lijkt PSV op papier de betere ploeg. Met de betrouwbare doelman Gomes en het centrale verdedigingsduo Alex-Da Costa/Salcido zit het achterin goed dicht. PSV kreeg ook pas zes doelpunten tegen. Op het middenveld zorgen Timmy Simons en Phillip Cocu voor veel rust. Voorin zijn Jefferson Farfán, die altijd scoort, en Arouna Koné vaak ongrijpbaar. Ajax is in de defensie toch wat kwetsbaarder en zal met wat mindere spitsen willen aanvallen, terwijl PSV graag de tegenstander in de val lokt om daarna, zoals tegen AZ, genadeloos toe te slaan.

Ajax kan zondag ongetwijfeld weer over Stam beschikken. De voetballer uit Kampen kreeg gisteren rust tegen Heracles en werd vervangen door Thomas Vermaelen. Trainer Henk ten Cate zal voor de topper misschien wel een andere aanpassing in de defensie moeten doen, aangezien Johnny Heitinga in Almelo zes minuten na rust door arbiter Björn Kuipers van het veld werd gestuurd. Hoewel de charge op Diego Biseswar hard en van achteren was, rekent Ten Cate erop dat een schorsing uitblijft. „Heitinga was misschien iets te laat met zijn tackle”, vond Ten Cate. „Maar het was zeker geen rode kaart. We gaan die kaart aanvechten. Dat lijkt me logisch. Dit willen we niet zo maar over onze kant laten gaan. Deze scheidsrechter was slecht.”

Hoewel Ajax dus een groot deel van de tweede helft met tien man verder moest, wist de ploeg uit Amsterdam de 1-0 voorsprong (doelpunt Kenneth Perez) in de slotfase nog te vergroten. Perez – het wordt interessant te zien of hij ook tegen PSV een basisplaats heeft – benutte een wat dubieuze strafschop en Wesley Sneijder bepaalde de eindstand op 0-3. Heracles had sinds 26 februari geen thuiswedstrijd meer verloren. Ook toen was Ajax te sterk.

PSV won zaterdagavond voor eigen publiek met geringe inspanning van NAC. Binnen een half uur had Farfán de ban gebroken, voor rust tilde Cocu de voorsprong naar 2-0 en ten slotte bepaalde Farfán de eindstand eveneens op 3-0. Trainer Ronald Koeman haalde Ibrahim Afellay en Arouna Koné voortijdig naar de kant om ze rust te gunnen. Achteraf verklaarde Koeman dat PSV het bezoek aan Ajax niet nodig heeft om aan te tonen wat de werkelijke kwaliteiten van zijn formatie zijn.

Nog ver in de schaduw van Ajax en PSV werkte Feyenoord aan zijn herstel. Met Pierre van Hooijdonk in de spits voor de geblesseerd Angelos Charisteas, kwam de Rotterdamse club tegen Vitesse op voorsprong door een doelpunt van verdediger André Bahia. Danko Lazovic liet zijn oude club even schrikken toen hij gelijkmaakte. De Serviër, vorige week vrijgesproken van een rode kaart, sprintte na de treffer naar zijn coach Aad de Mos om aan te tonen dat de verstandhouding tussen beiden niet zo slecht is als wordt verondersteld.

Het doelpunt van Lazovic werd door Feyenoord bestreden omdat de spelers van de Rotterdamse club dachten dat arbiter Eric Braamhaar voor een overtreding van Serginho Greene had gefloten. Dankzij Theo Lucius, die een vrije trap van Nicky Hofs met zijn hoofd verlengde, liep het nog goed af voor Feyenoord.

Een andere oud-spits van Feyenoord, Dirk Kuijt, scoorde ook maar won wel. De voetballer uit Katwijk maakte voor Liverpool zaterdag beide treffers in de Premier League tegen Reading en kreeg een publiekswissel.