‘Freakfolk’-kwartet freakt vaag doch energiek

cd pop Akron/Family: Meek Warrior Young God, distr. Konkurrent **** Cover van Meek Warrior van Akron/Family

cd pop

Akron/Family: Meek Warrior Young God, distr. Konkurrent ****

Het New-Yorkse kwartet Akron/Family staat te boek als ‘freakfolk’, maar zelfs dat kleurrijke jasje is veel te krap voor wat er op Meek Warrior allemaal te berde wordt gebracht.

Neem nou opener Blessing Force, een negen minuten durende krachtsinspanning waarin de groep meer overhoop haalt dan menigeen op een heel album. Van dreinende gitaar-riffs tot een heftig in freejazz-sferen duikende sax, van jubelende samenzang tot bezwerend getrommel, van vaag doch energiek gefreak tot een aanstekelijk dansritme. En dat achter elkaar of zelfs tegelijkertijd.

De zachte, akoestische kant van de groep komt daarna pas aan bod, hoewel Meek Warrior na zo’n lieflijk begin uitloopt op een indrukwekkende oefening in ijle, per trombone en harmonium voortgebrachte drones.

In The Rider (Dolphin Song) is het dan weer ongegeneerd inhaken geblazen, al doemen er opnieuw ruige blazers en wilde chaos op.

De folk in deze muziek komt van de scheppende gemeenschapszin, waaraan ook leden van het Canadese gezelschap Do Make Say Think en freejazz-drummer Hamid Drake te pas komen. De 35 minuten die deze derde cd omvat (een split met Angels Of Light inbegrepen, maar dat was gewoon Akron/Family als begeleidingsband van Michael Gira) lijken dan maar kort, maar met zo’n ideeënrijkdom blijft de luisteraar alsnog naar adem happend achter.