Feestelijk broodbeleg

400 g geitenkaas (van een rol) 2 bosjes radijs 125 ml dikke yoghurt 2 theel. paprikapoeder 2 eetl. fijngehakte verse munt 250 g rode linzen 4 uien 4 knoflooktenen 2 eetl. olijfolie 2 eetl. extra vergine olijfolie 2 eetl. citroensap zout cayennepeper 1 eetl.verse tijmblaadjes

Zowel in supermarkten als in Turkse en Marokkaanse winkels zijn lekkere broden te koop die gebruikt kunnen worden voor het maken van hartige happen bij een aperitief.

Vandaag twee recepten voor hartig beleg voor op een ovaal witbrood of een gehalveerd rond, vrij plat Marokkaans bruinbrood dat in de oven wordt verwarmd.

Snijd een bruin, rond Marokkaans brood horizontaal doormidden. Leg de gehalveerde broden op de korst neer en besmeer de helften met een verschillend beleg. Snijd ze vervolgens in stukken of punten en leg die op een schaal. De hoofdingrediënten van het eerste feestbeleg zijn geitenkaas en radijs. Het tweede beleg wordt gemaakt met linzen en uien.

Bereiding van het eerste beleg: verwijder de korst van de geitenkaas. Prak de kaas in een kom fijn. Maak de bosjes radijs schoon. Bewaar enkele mooie groene blaadjes. Snijd de helft van de radijsjes in kleine stukjes. Snijd de overige radijsjes in plakjes. Roer de yoghurt, de munt en stukjes radijs door de geitenkaas. Besmeer het brood met dit mengsel. Garneer met plakjes radijs en mooie groene blaadjes.

Bereiding van het tweede beleg: kook de gewassen linzen in ongezouten water in circa 15-20 minuten gaar. Giet de linzen af, laat ze uitlekken en afkoelen. Snipper de gepelde uien. Hak de gepelde knoflooktenen klein of gebruik voor het klein maken een knoflookknijper. Verhit 2 eetlepels olijfolie in een koekenpan en fruit de gesnipperde ui in circa 12 minuten op een niet te hoog vuur gaar. Roer halverwege de baktijd de knoflook erdoor. Pureer de linzen met de uien met behulp van bijvoorbeeld een staafmixer. Meng de extra vergine olijfolie en het citroensap erdoor. Breng deze puree op smaak met zout en cayennepeper. Besmeer het brood met de linzenpuree en bestrooi met tijmblaadjes.

Anne Scheepmaker

Morgen: kip met vulling onder het vel