een weekeinde vol voetbal

Topscorers Farfan (PSV) WFA51:VOETBAL PSV - SPARTA:EINDHOVEN;25OKT2006- PSV-Sparta: Eindhoven. Foto: Jefferson Farfan viert zijn 2e treffer. WFA/wc/str. Bart Bel WFA WFA

Met een voorsprong van twee punten begint Ajax komende zondag aan de topper tegen PSV. De Amsterdammers benaderden op het kunstgras van Heracles niet het niveau van de laatste weken maar voorkwamen wel dat ze onnodig puntenverlies leden: 0-3. Kenneth Perez maakte twee treffers, Wesley Sneijder tekende voor het derde doelpunt.

PSV won zijn thuiswedstrijd tegen NAC met dezelfde cijfers, al deed de landskampioen er niets aan om de score hoger te laten oplopen. „Het was een goede regelmatige overwinning”, aldus trainer Ronald Koeman. Jefferson Farfán scoorde twee keer.

Aan het andere eind van de rangschikking is Sparta opnieuw alleen laatste. Het Rotterdamse team verloor kansloos met 2-0 bij Heerenveen, dat niet eens goed hoefde te voetballen. Sparta maakte wel bekend dat het gaat samenwerken met de Friese club op het gebied van technische zaken, scouting, jeugdopleiding en commerciële zaken.

De andere Rotterdamse club, Feyenoord, behaalde de derde overwinning op rij. Het versloeg in De Kuip Vitesse met 2-1. Vitesse-trainer Aad de Mos feliciteerde Erwin Koeman met de derde zege „in moeilijke omstandigheden”.

Aad de Mos sluit zich weer aan bij de vakbond voor coaches in het betaalde voetbal (CBV). De Vitesse-trainer werd jaren geleden geroyeerd nadat hij enkele onprettige opmerkingen over collega Louis van Gaal had gemaakt. De Mos (59) liet gisteren in De Kuip weten dat hij daarvoor recent alsnog zijn excuses heeft gemaakt. „Ik werkte destijds in het buitenland en dat royement kon me toen niet veel schelen. Maar nu vind ik het lidmaatschap van de CBV er toch wel bij horen. Het is ook goed voor je pensioen.”

Dirk Kuijt leidde Liverpool zaterdag naar een thuiszege op Reading (2-0). De spits maakte beide treffers voor zijn club en kreeg als dank voor zijn verdiensten een publiekswissel.

Met Newcastle United gaat het van kwaad naar erger. Het team verloor voor eigen publiek van Sheffield United (0-1). Doelman Tim Krul bekeek het duel vanaf de tribune. De Hagenaar blonk afgelopen donderdag nog uit tijdens de wedstrijd in het UEFA-Cuptoernooi bij Palermo. Voor Sheffield was het de eerste uitzege en het eerste doelpunt buitenshuis dit seizoen.

In een woelige Londense derby verloor Arsenal met 1-0 van West Ham United. De goal viel twee minuten voor het einde. Robin van Persie, die vanuit het publiek een muntje tegen zijn hoofd kreeg, was toen al gewisseld. Arsenal-manager Arsène Wenger maakte zich boos bij het doelpunt en weigerde na afloop de winnende coach Alan Pardew de hand.

Ook de andere Londense ontmoeting tussen Tottenham Hotspur en Chelsea stond bol van de emoties. Chelsea kwam al na een kwartier op voorsprong maar verloor uiteindelijk met 2-1. Khalid Boulahrouz mocht in de tweede helft invallen maar werd na 20 minuten spelen alweer gewisseld. Door het verlies gaat Manchester United nu alleen aan de leiding.

AC Milan heeft opnieuw een gevoelige tik gekregen in de Serie A. De ploeg verloor uit van Atalanta met 2-0. Het was de derde nederlaag in vier competitieduels voor de Milanezen. In de afgelopen weken ging de ploeg van Clarence Seedorf ook al onderuit tegen Palermo en Inter. De beide koplopers maakten geen fout. Inter won van Ascoli (2-0), Palermo versloeg met die cijfers Sampdoria.

Real Madrid verloor voor eigen publiek met 2-1 verloren van Celta de Vigo. Acht minuten voor het einde bezorgde Jorge Larena de middenmoter de overwinning. Real zakte naar de vierde plaats in de Primera Division. Barcelona speelde gelijk tegen Deportivo. Sevilla is na dit weekeinde de nieuwe koploper.

In Schotland ontsnapte Celtic tegen Hearts aan puntenverlies. De koploper keek na 86 minuten nog tegen een 0-1 achterstand aan. Celtic won uiteindelijk dankzij een treffer van invaller Jiri Jarosik en een eigen doelpunt van Craig Gordon in blessuretijd. Middenvelder Evander Sno werd na ruim een uur gewisseld en getrakteerd op een striemend fluitconcert. Jan Vennegoor of Hesselink maakte halverwege de tweede helft zijn rentree. Rangers verloor met 2-1 bij hekkensluiter Dundee United.

Olympique Lyon leed zaterdag in de twaalfde speelronde de eerste competitienederlaag. De koploper uit de Franse competitie verloor het duel bij Rennes met 1-0.