Dorstige Poolse zeepjes

Lotte v/d Berg Foto W. Daneels Theatermaakster Lotte van den Berg foto Wim Daneels Lotte van den Berg - Begijnenstraat 42 - Hetr Toneelhuis WDK;Daneels, Wim

Theatermaakster Lotte van den Berg (1975) maakte in Berlijn de voorstelling Stillen, die vanaf deze week in Antwerpen, en later deze maand in Rotterdam, te zien is.

Wat heeft u in Berlijn gedaan?

„Ik was uitgenodigd door de Sophiensaele, een van de weinige theaterwerkplaatsen in Berlijn los van de grote gezelschappen. Het is een heel oud pand in Mitte, afgebladderd en beschimmeld. Ik wilde een voorstelling maken niet zozeer vanuit woorden, maar vanuit de stilte, vanuit kleine beelden. Het is dus zonder taal.”

Heet het stuk daarom ‘Stillen’?

„Nee, stillen betekent in het Duits: een baby de borst geven, of je honger stillen. Maar je kunt in het Duits ook je dorst stillen, of je bloed en je pijn. Ik laat in de voorstelling lichamen zien die in onrust zijn en gestild moeten worden. Het gaat over de seksuele basisbehoeftes van het lijf: aanraking, intimiteit, samen zijn.”

Hoe verbeeldt u dat?

„Decorontwerper Dries Verhoeven heeft de vloer bedekt met dertigduizend stukjes glycerinezeep uit Polen. Geeloranje, een beetje jadekleurig. Hij wilde een levende vloer hebben, een vloer met zijn eigen behoeftes. Vandaar de dorstige stukjes zeep die wachten op water. Als het water komt, verandert de hele vloer van vorm.”

En wat doen de spelers op de zeep?

„Ik begin met een vrouw die op een stoel zit.”

En dan?

„Wat bent u toch ongeduldig! Er gebeurt niets. Ze wacht. Het duurt lang. En ja, dan begint langzaam de voorstelling. Je ziet lichamen hunkeren, samen komen, elkaar aanraken, en weer alleen zijn. Ik heb zes zeer verschillende lijven gekozen. Vlamingen, Nederlanders en Duitsers, een zesjarig meisje, de 70-jarige acteur Luc Boyer, en een Italiaanse die kan dansen en piano spelen.”

Waarom zeggen ze niets?

„Het lichaam vertelt zelf al zoveel, over wat het verlangt. De spelers spreken wel met elkaar, maar dat kan het publiek niet horen. Verder maken ze geluiden die van heel diep lijken te komen, die op masturberen lijken, of pijn hebben. Geluiden van niet meer weten waar je naartoe moet met jezelf.”

Wilfred Takken

Het Toneelhuis: Stillen 9/11-26/11 WP Zimmer Antwerpen, 17/11 en 18/11 Rotterdamse Schouwburg www.toneelhuis.be