Dodental in Gaza door winteroffensief Israël loopt op tot 47

Jeruzalem. Het dodental bij het nieuwe winteroffensief door Israël in Gaza is gisteren opgelopen tot 47, toen twee Palestijnse militanten en een politie-agent werden doodgeschoten door het Israëlische leger. Israël begon het offensief zes dagen geleden, bij het stadje Beit Hanoun, om een halt toe te roepen aan raketaanvallen die Hamasmilitanten vanuit het gebied uitvoeren. In Gazastad demonstreerden gisteren circa honderd verplegers tegen de actie, waarbij vorige week twee zeventienjarige medische vrijwilligers omkwamen. De Israëlische premier Olmert heeft opgeroepen de aanval voort te zetten, ondanks kritiek van de Europese Unie en het Vaticaan op de humanitaire gevolgen ervan. Door het offensief, waarbij zeker tweehonderd mensen gewond zijn geraakt, dreigt een tekort aan voedsel en water. De nieuwe minister voor Strategische Dreigingen, Avigdor Lieberman, stelde gisteren voor het gebied naar het model van Cyprus te verdelen in een gedeelte voor joden en een deel voor Palestijnen.