de stemming

Jan Peter Balkenende en Wouter Bos Hilversum:3.11.6 RTL4-debat tussen Balkenende en Bos. © foto/Roel Rozenburg Rozenburg, Roel

Het jurylid

Arendo Joustra was vrijdagavond duidelijk. De hoofdredacteur van het opinieweekblad Elsevier zat als ‘jurylid’ het debat tussen de ‘kandidaat-premiers’ Jan Peter Balkenende (CDA) en Wouter Bos (PvdA) te beoordelen op RTL 4. Joustra vond dat Jan Peter Balkenende had gewonnen. Nu was al bekend dat Joustra zich beter thuis voelt bij de rechterkant van het politieke spectrum dan bij de linkerkant (hoewel Joustra ooit bij de ‘linkse’ Volkskrant werkte). Maar had het politieke oordeel van de hoofdredacteur van Elsevier ook een zakelijke basis?

Wat staat er op de afdeling ledenwerving op de website van het CDA? „Voor € 12,- per kwartaal bent u lid van het CDA. U kunt ook kiezen voor een proeflidmaatschap om eerst kennis te maken met het CDA voor € 19,95 voor het 1e kalenderjaar.”

Kandidaatleden moeten hun gegevens invullen en kunnen vervolgens kiezen. „Ik wil als welkomstgeschenk graag: gratis een maand lang Elsevier ontvangen (voor proefleden is dit twee weken).” Verlies voor het CDA zou het blad van Arendo Joustra dus wel eens minder lezers kunnen opleveren. (EK)

SP komt er aan

De SP had op het finalefeest afgelopen zondag gerekend op 2.500 partijleden. Uiteindelijk waren het er duizend meer die de moeite hadden genomen om naar Arnhem te reizen. Daar had de Socialistische Partij in de bossen, naast de dierentuin Burgers’ Zoo, een grote tent neergezet. Leden die zich inzetten voor de partij werden er in de bloemen gezet. Ze mochten over een rode loper naar binnen, kregen champagne van in chique pakken gestoken SP-Kamerleden en konden luisteren naar vrolijke bandjes. Zo luidde de partij, die in de peiling van Maurice de Hond nog maar drie zetels van de VVD verwijderd is, de finale in van de verkiezingscampagne. „Mark, we komen eraan”, grapte SP-leider Jan Marijnissen. In zijn toespraak hekelde Marijnissen opnieuw PvdA-leider Bos, die maar geen voorkeur uitspreekt voor een alternatief zònder CDA en VVD. „Wouter, als jij niet kiest, zullen de mensen dat voor jou doen. En ze weten de SP te vinden.” Veel SP’ers zaten toen nog in de dierentuin waar ze naar de gorilla’s, ibissen en zeekoeien konden kijken, of konden speed-daten met de kandidaat-Kamerleden. (AR)

De rubriek De Stemming verschijnt tot en met 22 november dagelijks op deze plek en op www.nrc.nl/stemming.