De euro van Montenegro

Montenegro kan de euro illegaal blijven gebruiken als nationale euro.jpgmunt. Dat heeft de Europese Commissie voorgesteld aan de ministers van Financiën van de twaalf ‘eurolanden’, die hierover vanavond vergaderen.
De euro krijg je normaal gesproken niet zo maar. Daar moet je wel wat voor doen. Vraag maar aan de regering van Litouwen. Dat land wilde de euro graag invoeren. Maar dat mocht niet van ‘Brussel’, omdat Litouwen niet voldeed aan de strenge criteria die hiervoor gelden. De inflatie lag één procentpunt te hoog, bleek enkele maanden geleden. Litouwen moet daarom wachten.
Zo niet Montenegro, dat vroeger deel uitmaakte van Joegoslavië. Montenegro heeft de euro al in 2000 ingevoerd. Op eigen gezag, zonder overleg met de Europese Unie. Montenegro is namelijk geen lid van de EU, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Litouwen.
Kan dat zo maar? Jazeker, dat kan. Het is ook niet moeilijk om als land aan voldoende euro’s te komen. Montenegro heeft wel een centrale bank, en net als iedere bank kan die gewoon euro’s kopen. De Nederlandse Centrale Bank koopt ook wel andere valuta, bijvoorbeeld dollars. Het is overigens niet echt aantrekkelijk om zo maar een vreemde munt in te voeren, zoals Montenegro heeft gedaan. Het land kan daardoor zelf geen monetair beleid voeren.
Een beetje raar is het wel. Nieuwe lidstaten van de EU moeten aan strenge eisen voldoen om de Europese munt in te mogen voeren. En de EU praat met Montenegro over een stabilisatie- en associatieakkoord, dat wordt beschouwd als een eerste stap op weg naar lidmaatschap van de Europese Unie. Maar Montenegro ligt wat betreft invoering van de euro nu voor op landen die al lid zijn. Want de ministers van Financiën van de ‘eurolanden’ zullen vanavond waarschijnlijk besluiten dat ze de situatie laten zoals die is, omdat ze Montenegro moeilijk kunnen verbieden de Europese munt te gebruiken.
Vandaag maakte Europees Commissaris Joaquín Almunia (Monetaire Zaken) trouwens bekend dat Malta en Cyprus de euro waarschijnlijk in 2008 mogen invoeren. Officieel.