Darfur hoeft niet te rekenen op De Hoop Scheffer

In nrc.next van 3 november staat op pagina 8 `dode paarden in Friesland` en op pagina 18 `dode mensen in Darfur`. Zo zie je maar weer: nieuws is feit gedeeld door afstand.

Bij het artikel over Darfur vraagt de in Amsterdam woonachtige, Amerikaanse journaliste Deborah Scroggings zich af waarom de secretaris-generaal van de NAVO niet in de bres springt voor Darfur.

Welnu, Jaap de Hoop Scheffer heeft als minister van Buitenlandse Zaken al eerder tijdens een ontbijt met Bush, Balkenende en Powell getoond hoe Nederland aan het handje van de Verenigde Staten loopt, door de oorlog in Irak moreel te steunen. Daaraan dankt De Hoop Scheffer zijn benoeming tot secretaris-generaal. Als nu de Verenigde Staten en Groot Brittannië niets willen doen voor Darfur, zal voor de secretaris-generaal van de NAVO waarschijnlijk hetzelfde gelden.