China zegt Afrika meer handel toe

China zal zijn ontwikkelingshulp aan Afrika de komende drie jaar verdubbelen. Dat heeft de Chinese president Hu Jintao aangekondigd op de grote Chinees-Afrikaanse top van afgelopen weekeinde in Peking.

Op de bijeenkomst werden ook formeel de handtekeningen gezet onder veertien overeenkomsten voor Chinese investeringen in onder andere infrastructuur, telecommunicatie en grondstoffenwinning in verschillende Afrikaanse landen. Daarmee is een bedrag gemoeid van in totaal ongeveer 1,6 miljard euro.

Voor de als ‘historisch’ bestempelde bijeenkomst van twee dagen waren de staatshoofden en andere hoge vertegenwoordigers uit 48 van de in totaal 53 landen op het Afrikaanse continent naar Peking afgereisd. Het was het grootste internationale diplomatieke evenement dat op Chinese bodem plaats vond, wat de groeiende betekenis van de betrekkingen tussen China en Afrika illustreert. President Hu Jintao zei dat China altijd een goede vriend van Afrika zal zijn. Volgens hem zullen China en Afrika, samen ongeveer eenderde van de wereldbevolking, beide profiteren van de samenwerking.

Premier Meles Zenawi van Ethiopië riep in herinnering dat China zich in koloniale tijden opwierp als pleitbezorger voor Afrika. Maar, zei hij: „Onze hoofduitdaging is nu niet te strijden tegen kolonialisme, maar om te vechten tegen armoede en achterstand. Wij willen streven naar economische onafhankelijkheid. Ook daarbij heeft Afrika China hard nodig.”

De handelsomvang tussen China en Afrika is de afgelopen jaren razendsnel snel gestegen – vooral door de Chinese behoefte aan olie en andere grondstoffen uit Afrika. Vorig jaar bedroeg het onderlinge handelsvolume 42 miljard dollar, en dit jaar zal het uitkomen boven de 50 miljard dollar. Volgens de Chinese premier Wen Jiabao zal dat handelsbedrag tegen 2010 nog eens zijn verdubbeld. Zo zullen steeds meer Afrikaanse goederen zonder importheffingen China binnen mogen, van het huidige aantal van 190 naar ongeveer 450. Daarnaast geldt Afrika als belangrijke afzetmarkt voor goedkope Chinese producten, waaronder textiel en kleding.

President Hu Jintao zei zaterdag dat China de komende drie jaar voor vijf miljard dollar aan leningen en schenkingen zal geven. Ook zullen opnieuw schulden worden kwijtgescholden van de armste landen.

China zal ook een groot aantal projecten ondersteunen op het gebied van gezondheidszorg (zoals de bouw van ziekenhuizen en de opleiding van personeel), onderwijs en cultuur.